Čitaj mi!

Gasovod rekonstruisan, mostovi uskoro, klizišta na čekanju

U Malom Zvorniku rekonstruisana je gasovodna mreža, tavršava se čišćenje Drine kod pešačkog mosta ka Zvorniku u Republici Srpskoj, a uskoro će početi gradnja mostova u selima. Rekonstrukcija magistralnog puta od Loznice do Ljubovije počeće kada bude sanirano klizište na tom delu.

Meštani Malog Zvornika bezbrižnije će dočekati hladnije dane, jer je završena rekonstrukcija gasovodne mreže. Tokom maja klizište je kod pešačkog mosta ka Zvorniku u Republici Srpskoj pokidalo gasovodne cevi i zatrpalo deo korita Drine.

Brdo koje se obrušilo gotovo je prepolovilo korito Drine između dva Zvornika. Za deset dana iz priobalja kod pešačkog mosta i graničnog prelaza bagerima je izvađeno više od 11.000 kubnih metara zemlje.

Visina nanete zemnje pored stubova dostizala je, prema rečima Miroslava Pavlovića (GO Jugokop Podrinje, Šabac) čak 15 metara.

Bagerima će biti dodatno utvrđena obala i zaštićena rekonstruisana gasovodna mreža kod mosta. Postavljanje novih 350 metara koštalo je 120.000 evra.

Ovi radovi su od velikog značaja za Mali Zvornik, rekao je predsednik te opštine Dragan Bogićević:

"Da nismo ovo završili i sanirali gasovod bile bi isključene sve javne ustanove. Mali Zvornik ne bi imao grejanja, škole obanište i ostale javne ustanove, poput domova zdravlja, bile bi zatvorene.

Prvi put će se, kažu u Malom Zvorniku, raditi po propisima i kako treba i na sanaciji uništenih mostova.

Jedanaest mostova u selima je porušeno, a Putevi Srbije izgradiće četiri nova. Betonski most zameniće postavljeni vojni ponton u Donjoj Borini tek kada se završe geomehanička merenja.

Mora da se utvrdi na kojoj dubini je čvrsto tlo da bi most bio večan, da ga voda ne bi odnela, objasnio je geometar Dejan Đorđić.

"Ovaj most treba da bude završen do kraja godine", najavio je Miloja Tanacković, opštinski građevinski inspektor. "Pored ovog, treba da se urade još dva mosta na reci Radalj i jedan na Velikoj reci."

Do tada će se meštani brojnih sela snalaziti i reke prelazili preko balvana i dasaka. Nije lako, kaže Dragan Vasić iz Radalja:

"Kada je umrla majka mog komšije, povorka je sa sandukom išla okolo, preko brda, jer se preko reke nije moglo."

Sedam mostova treba da sanira lokalna uprava. Para za radove kažu da gotovo više nemaju, jer su iz skromnog opštinskog budžeta za seoske puteve i čišćenje korita nabujalih rečica platili više od 107 miliona dinara.

Klizišta u Malom Zvorniku i dalje čekaju na sanaciju, kao i rekonstrukcija magistralnog puta od Loznice do Ljubovije. Zbog oštećenja puta, vozila se već pet meseci naizmenično propuštaju jednom kolovoznom trakom.

rts.sabac@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">