Belmuž promovisan u Nišu

Uoči Belmužijade, koja se od petka do nedelje održava u Svrljigu, specijalitet tog kraja promovisan je u Nišu: novinarima je pokazana tehnika pripreme belmuža, toplog predjela po kome je kraj ispod Svrljiških planina i Device postao prepoznatljiv u regionu.

Goran Živić iz Svrljiga prošlogodišnji je pobednik Belmužijade, turističko-privredne manifestacije koja je za skoro deceniju, od skromnog skupa izrasla u događaj o kome se  govori.

Prvi vikend u avgustu rezervisan je za tradiciju svrljiškog kraja - za majstore specijaliteta od sira i brašna, za gajdaše, pastirice koje promovišu mladost, lepotu i narodnu nošnju i one koji ne zaboravljaju korene. Prošle godine za tri dana, kroz Svrljig je prošlo oko 50.000 ljudi.

Opština poljoprivrednicima daje subvencije kako bi bilo više krava i ovaca, a time i više belmuža, koji sada može da se kupi u većim trgovinama. Ima zainteresovanih i iz zemlja EU i Rusije, pa otuda Svrljig sa zbratimljenom slovenačkom opštinom razmenjuje iskustva. Na farmi krava u opštini Šentjernej, se po standardima EU proizvodi mleko.

"Naši ljudi ovde u Sloveniji ne znaju šta je belmuž, ali ga promovišemo na opštinskim manifestacijama kako bismo pomogli kolegama iz Svrljiga", kaže Franc Hudoklin, župan opštine Šentjernej. "Zadovljni smo saradnjom, zajedničke ideje imamo, a fondovi EU su otvoreni."

O belmužu su ovih dana razgovarali i u Narodnoj skupštini, jer je Svrljig posle mnogo decenija ponovo dobio narodnog poslanika.

A do petka, kada će tridesetak timova probati u Svrljigu da "zavrti" najbolji belmuž, vredi vežbati, ako ne za takmičenje, ono bar za porodičnu trpezu.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 31. jul 2014, 01:10) - Марислав [neregistrovani]

Куде је тај Сврљиг?

Све похвале за председницу Општине Јелену и народног посланика Милију за исказани труд у промовисању сврлјишког краја преко манифестација и медија, а посебно за њихово неуморно ангажовање на терену. Окупити 50 000 људи и заголицати њихову машту није лако и не знам ко то још може од функционера у нашој прелепој Србији. Свако добро!