Читај ми!

Penzioneri bez svog kutka

Penzioneri iz sela Štrbac kod Knjaževca već 25 godina nemaju svoju prostoriju u zadružnom domu jer toliko dugo traje spor mesne zajednice sa zemljoradnjičkom zadrugom "Polet" oko vlasništva nad zgradama doma i seoske škole. Meštani Štrpca koji su posle rata sami sagradili dom žele da on ponovo postane središte drušvenog života u selu.

Selo Štrbac petnaestak kilometara udaljeno od Knjaževca, na putu Knjaževac-Pirot danas ima oko 150 stanovnika. Penzionera je nešto više od devedesetoro i oni su članovi knjaževačkog Udruženja penzionera i invalida rada.

Jednom nedeljno, svakog petka, na ulici pred zaključanim zadružnim domom u selu, meštani dočekuju poštara. Iako se pisma, paketi i penzije tako najbrže podele oni bi, kako kažu, najviše voleli da se sve to obavlja u zatvorenom prostoru.

Zvonko Dinić, penzioner, kaže da se pošta prima pod vedrim nebom, po kiši, snegu i hladnoći i sve to na njihovu veliku žalost pred zaključanim vratima doma.

Mira Ilić kaže da su dom gradili njihovi očevi i da je neshvatljivo da on danas nije na usluzi žiteljima i penzionerima Štrbca koji godinama nemaju svoju prostoriju u njemu.

U mesnoj zajednici ističu da dom ne mogu da koriste od 1991. godine kada se u njega uselila zemljoradnička zadruga "Polet". Spor mesne zajednice sa zadrugom dospeo je kasnije i na sud.

"Spor je trajao nekoliko godina, sve je dospelo i do apelacionog suda koji je presudio u našu korist, odnosno vratio dom u vlasništvo opštine Knjaževac, koja penzionerima može da prostor na korišćenje", kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Štrbac Senko Dinić.

Direktor zadruge polet gospodin Živorad Živković koji zbog zdravstvenih problema nije u mogućnosti da govori pred kamerama smatra da u domu ima dovoljno slobodnog prostora za  penzionere, ali da oni žele da se usele u deo zgrade sa zadružnim prostorijama koji je i jedini uređen, dok je ostatak potpuno zapušten. Po pitanju odluke suda da se dom vraća opštini Knjaževac, on kaže da će se zadruga iz njega iseliti kada presuda dođe na izvršenje.

U opštini Knjaževac obećavaju da će pokušati da penzionerima reše problem prostora koji ne mora da bude u zadružnom domu.

"U svim selima u knjaževačkom kraju ima mnogo napuštenog prostora. Tako je i u Štrbcu, pa ćemo u dogovoru sa penzionerima naći za njih odgovarajuću prostoriju, lepo je opremiti i staviti im je na raspolaganje", kaže predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

U očekivanju novih prostorija, penzioneri i ostali žitelji Štrpca i dalje će poštara čekati pred domom zbog kojeg se, kako kažu, godinama gomilala sudska dokumentacija dok je u međuvremenu zgrada propadala i nije mogla da bude na usluzi meštanima koji su je zbog toga i sagradili.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво