Читај ми!

Zidanje Skadra u Vrbasu

Vrbaski umetnici zaboravili su kako izgleda pozorišna scena, ali nisu zaboravili šta je umetnost. Oni 20 godina čekaju na zdanje u kojem bi mogli da pokažu šta znaju i umeju, a njihovi sugrađani na trenutak kada neće morati da putuju u Novi Sad ili Sombor da bi videli pozorišnu predstavu.

Vrbas, grad sa skoro trideset hiljada stanovnika, jedan je od retkih u Srbiji koji nema Dom kulture. Zgrada za tu namenu podignuta je pre 20 godina i  reprezentativnog je izgleda, ali je iznutra nedovršena i zapuštena.

Skadar na Bojani - tako Vrbašani nazivaju nedovršenu zgradu pozorišta u centru grada. Izgradnja je počela pre 20 godina, kada je staro zdanje Doma kulture izgorelo. Od tada u ovom bačkom gradu ne gostuju profesionalni teatri, a scena nedostaje i amaterskim družinama, najviše folklornim ansamblima.  

Rukovodilac Folklorno-muzičke sekcije Kulturnog centra Vrbas Ljubomir Vujčin kaže da se folkloraši snalaze na razne načine, probe održavaju u fiskulturnim salama ili prostorijama mesnih zajednica:

"Jedva čekamo da ovaj objekat dobije svoju funkciju i da vrbaski amateri konačno mogu da prikažu ono što su godinama stvarali jer neguju naš tradicionalni folklor."

I za rad Dramsko-recitatorskog studija Kulturnog centra neophodan je posebni objekat, kaže Vesna Drinčić Đilas, rukovodilac tog Studija:

"U nedostatku prostora koji smo izgubili 1992. godine, zaboravili smo kako izgleda prava scena, ali ne i šta je prava pozorišna predstava."

Danas su amateri prinuđeni da svoje probe i premijere najčešće izvode u dvorani bisokopa. Nekad je u vrbaskom pozorištu, predstave sa najsloženijom scenografijom, pratilo više od četiri stotine gledalaca. Izvodile su se tu i opere i operete. U Domu kulture postojala je galerija, kao i klub gde su se okupljali mladi.

Radovi su počeli posle požara 1992. godine i svaka nova vlast od tada obećavala je završetak gradnje.

Član Opštinskog veća Duško Čutilo kaže da je novoformirana lokalna vlast upoznata sa "situacijom" u zgradi Doma kulture:

"U Vrbasu je nova lokalna vlast formirana pre mesec dana, uočili smo mnoge probleme u ovom gradu, a jedan od njih je, svakako, i ovaj. U narednom periodu, sigurno ćemo pokušati da vidimo u čemu je problem i na koji način mi, kao lokalna samouprava, možemo da ga rešimo."

Čekajući na svoj hram kulture, ljubitelji scenskih umetnosti iz Vrbasa, odlaze u pozorišta u Novi Sad ili Sombor.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи