Osuđenici pomažu u obnovi crkve

Deo KPZ u Nišu, ovih dana se uveliko rekonstruiše. Sređuju se fasada i unutrašnjost pojedinih paviljona, a prvi put posle više od pola veka, obnavlja se crkva posvećena Stefanu Dečanskom, koju je kralj Aleksandar podigao u krugu zatvora 1934. godine. Pedesetak osuđenika, prijavilo se da dobrovljno učestvuje u obnovi pravoslavnog hrama.

Osuđenici u Nišu obnavljaju crkvu koju je kralj Aleksandar podigao 1934. godine u okviru zatvora.

Četrdesetosmogodišnji Đorđe iz Zaječara posle šest godina provedenih u zatvoru, uskoro će kući. Samouki je slikar kome, uz boju i četkice, kako kaže, dani brže prolaze.

"Biću zadovoljan i po izlasku, jer sam ovde ostavio nešto svoje- i rad i vreme", kaže Đorđe. 

Za sedam meseci svakodnevnog rada,  grupa osuđenika je, obnovila bogomolju koja je decenijama bila magacin. Rekosntruisali su krov i napravili krst, završili duborez na oltaru,  a i  oslikavanje fresaka,  koje nadgleda akademski slikar, privode kraju.

"Osetio sam ovde neku pozitivnu energiju i vidim da i to njima mnogo znači, pa i mene motivišu da dođem ovde", kaže Staniša Radojlović, akademski slikar.

U niškom zatvoru trenutno boravi 1.400 zatvorenika. Najmlađi ima 19 godina,  a najstariji osamdesetjednu godinu.

Aleksandar Popović iz Vranja, električar po struci, kaže da je sada duhovno jači, jer se među prvima prijavo za dobrovoljni rad.

"Drago mi je da uradim nešto pozitivno pored nekih stvari koje sam radio, a koje nisu dobre. Ovo mnogo znači i meni i našoj zajednici, mislim na osuđenike", kaže Aleksandar.

Vaspitač Žarko Vujović kaže da su to sve mladi ljudi, uključeni u ovaj posao kojima to mnogo znači, kao i vaspitačima.

U niški zatvor sveštenik dolazi dva puta mesečno. Osuđenicima su organizovani post, pričest i ispovest. Najviše zahteva Upravi zatvora stiže za krštenja kojih je ovde mesečno petanestak.

"Ovde niko ne dolazi da bi dobio neku povlasticu, zvanje, novac, ovde se dolazi iz ljubavi", kaže Ivan Cvetković, protojerej.

Planirano je da u ovoj crkvi, trećoj po veličini u Nišu, budu služene liturgije, koje su do  sada, u krugu zatvora nedeljom okupljale stotinu osuđenika, praznikom, dvostruko više.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 27. nov 2013, 21:11) - Ненад [neregistrovani]

Срећан почетак поста

На здравље и на спасење!

(sreda, 27. nov 2013, 18:51) - anonymous [neregistrovani]

potez

Zaista zanimljiva i poucna prica, u krajnoj liniji! Cesxtsitke autoru na odabranoj temi!

(sreda, 27. nov 2013, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

Nesto najlepse...

..kada se u zivotu pogresi a onda dodje momenat za oprostaj pocinjen greskama pred Bozjim domom za licnu sobodu.