Čitaj mi!

Ostojićevo, selo Poljaka staro osam vekova

Jedino naselje u Vojvodini gde žive Poljaci, Ostojićevo, selo u opštini Čoka, osnovano je pre 800 godina i jedno je od retkih u Srbiji sa rastom nataliteta. U selu u slozi žive Srbi, Mađari i Poljaci, kojih ima oko tri stotine.

Ostojićevo, u opštini Čoka, osnovano pre 800 godina, selo je sa najviše pripadnika poljske nacionalne zajednice. Prvi Poljaci stigli su sa obala Visle 1838. godine u potrazi za hlebom.

Vadili su i prodavali šalitru. Dolazili su u proleće, a vraćali se u kasnu jesen. Nakon izvesnog vremena počeli su kupovati kuće u selu.

Danas u Ostojićevu ima oko 200 domaćinstava u kojima žive potomci rudara sa Visle. Za jednog od njih 1974. godine udala se Renata Pihl, koja je iz ljubavi došla iz Vroclava. Najviše vremena provodi učeći decu tradiciji i običajima.

"U selu imamo poljsku crkvu, zatim KUD "Visla" u kome negujemo poljski jezik, učimo poljske pesme, igre i recitacije", kaže gospođa Pihl.

U osnovnoj školi u Ostojićevu, sa trista đaka, iz koje su potekla tri akademika, uči se pet jezika, među kojima poljski.

Antonije Cicmil, direktor škole, podseća da njegovi učenici putuju u Poljsku, najčešće u Vislu, dok poljski sportisti i kulturni radnici dolaze kod njih.

"Njihovi profesori i studenti dolaze u školu i našim učenicima predaju poljski jezik", kaže Cicmil.

Pre četiri godine Ostijićevo je potpisalo povelju o bratimljenju sa gradom Vislom, a kontakti sa poljskom ambasadom postali su uobičajeni. Prilikom poslednje posete poljski konzul je školi poklonio didaktičku opremu. Tom prilikom konzul Grzegorz Opalonski je izrazio zadovoljstvo slogom u kojoj u selu žive Srbi, Mađari, Slovaci i Poljaci.

"Ovo naselje je primer kako treba negovati međunacionalne odnose", naglasio je konzul.

Predsednik opštine Čoka Ištvan Balaž ocenio je da su odnosi, koji su uspostavljeni sa poljskom ambasadom, izuzetno korisni za poljsku zajednicu u Ostojićevu.

Ostojićevo, selo sa tri hiljade stanovnika, jedno je od retkih sa stalnim razvojem i porastom nataliteta. Poslednjih godina selo je veliko gradilište.

Asfaltirano je oko 40 kilometara puteva, izgrađeni su kanali za kišnu kanalizaciju i odvodnjavanje, uređuju se atarski putevi, a urađen je i projekat kanalizacije.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 24. okt 2013, 22:30) - Ostojicevo [neregistrovani]

netacne informacije

Natalitet konstantno opada. Pomenutih 40 km bi bilo dovoljno celo selo da se asfaltira, pa mozda i po dva puta. Puno ulica u selu je i dalje pod kaldrmom, ostale su asfaltirane, ali vecina pre 20ak godina. Svaka cast za tekst i malo promocije, ali iznesite bar malo tacnije podatke.

(četvrtak, 24. okt 2013, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

poziv

prosze o kontakt na mail

(utorak, 22. okt 2013, 13:42) - Maria [neregistrovani]

Maria

Serdeczne pozdrowienia dla Ostoiczewa z Wisły!

(utorak, 22. okt 2013, 13:34) - dragan [neregistrovani]

Veliko bogatstvo!

Svaka bi drzava trebala cijeniti i postovati nacionalne manjine.Medusobno uvazavanje je preduslov za svaki napredak,kako u porodici tako i u drzavi.Veliko je bogatstvo zivjeti u ovakvim sredinama jer prakticno u svome sokaku mozete uciti i druge jezike osim svog maternjeg.Ovo je dokaz da u Srbiji oduvijek zivi evropski duh za razliku od nekih drzava koje su i same u EU.

(utorak, 22. okt 2013, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

Srbi iz Poljske

Veliki pozdrav od Srba iz Lodja !

(utorak, 22. okt 2013, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

veoma lepo

lepo je cuti ovako nesto za srbiu. ali kako pricaju da je u selu uradjeno 40 km putrva pa to ni bg nema u sadasnjem vremeenu

(utorak, 22. okt 2013, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!!!

Uvek mi je drago kad procitam nesto ovako.Ljudi najvise postizu kad rade zajedno i kad nema mrznje. :)

(utorak, 22. okt 2013, 09:50) - Tomislav [neregistrovani]

Lepota

Srecna godisnjica osnivanja sela! Primer kultunog bogatstva.

(utorak, 22. okt 2013, 08:47) - Aspalathos [neregistrovani]

pozdrav!

Pozdrav Ostojićevu i slavenskoj braći Poljacima! Pridružujem se proslavi 800 godina sela!!