Kraljevo kao Njujork

Zlatko Miloičić rodom iz Kraljeva poklonio je svom gradu medijsku prezentaciju kakvu imaju velike svetske metropole. U filmu, kojim je diplomirao na Elektronskom fakultetu u Nišu, najvećim delom je predstavljeno Kraljevo sa istorijskim, kulturnim i savremenim vrednostima rađenim u posebnoj tehnici fotografije.

Petomitni film "Kraljevo u pokretu" ovih dana pojavio se na društvenim mrežama i internet portalima i za kratko vreme zabeležio više od 20.000 pregleda.

Iako su mnogi pomislili da je to promotivni spot, reč je o diplomskom radu Kraljevčanina Zlatka Miloičića, koji je diplomirao na Elektronskom fakultetu u Nišu sa ocenom deset.

Radi otkupljivanja prava na emitovanje samo ovog isečka iz filma, u kojem pospana kuca posmatra perače ulica u centru Kraljeva, mnogi ljubitelji životinja širom sveta već su izdvojili pozamašne svote. U filmu je ipak najvećim delom predstavljeno Kraljevo sa istorijskim, kulturnim i savremenim vrednostima.

"Film je rađen u posebnoj tahnici fotografije. U pitanju je tajm laps tehnika, odnosno slikanje jednog kadra u ravnomernim vremenskim intervalima ne dužim od nekoliko sekundi. Tako su oku posmatrača dostupne promene koje u realnom vremenu nisu lako vidljive, poput lebdenja oblaka iznad srednjovekovnog grada Magliča, jednom od najlepših motiva filma", objašnjava Zlatko.

"Kada se snima zalazak sunca, snima se od dva do četiri sata. U nekim projektima se snima po sedam dana neprekidno. Snimaju se te neke promene. Znači ne postoji tačno vreme trajanja snimanja. Sve zavisi šta se snima i gde se snima", priča Zlatko.

Ovom tehnikom fotografije lako je napraviti kompletnu referencu izgradnje novog mosta na Ibru, na primer, koja traje već godinu dana, a moguće ju je predstaviti u samo nekoliko sekundi. Kadar oko spomenika na trgu Srpskih ratnika rađen je pak u Hiper tajm laps tehnologiji gde je Zlatko morao svaku sliku da napravi tako što je stalak sa fotoaparatom pomerao sa kocke na kocku.

Projekat "Kraljevo u pokretu" ne zaostaje po kvalitetu sličnih zapisa mnogo većih svetskih i evrposkih metropola. Imaju ih i Njujork, Pariz, London i Moskava. Za taj kvalitet potrebno je znanje koje Zlatko i poseduje, a stekao ga je na Elektronskom fakultetu u Nišu.

"Elektronski fakultet u Nišu ima odličnu naučno-nastavnu bazu i modul za rad sa studentima na svim odsecima, a pogotovo na smeru savremenih multimedijalnih tehnologija" tvrdi profesor Goran Jovanović, koji je, pored profesora Bobana Rajkovića, bio i Zlatkov mentor.

"Naša ideja je da se u okviru tog modula izučavaju sve moderne stvari vezane za multimedijalnu produkciju. Od audio i video produkcije, preko veb dizajna, trodimenzionalnog modeliranja animacije do pisanja igara i umrežavanje računara", kaže profesor Jovanović.

Zlatkov film nije zvaničan promotivni spot Kraljeva. Čestitke stižu sa svih strana, ali još nema poslovnih poziva za saradnju. Zlatko za sada razmišlja da li da upiše doktorske studije ili da se posveti novim projektima.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 17. okt 2013, 13:45) - Дарко Крсмановић [neregistrovani]

Краљево

Овакав рад заслужује поштовање. Хвала у име Краљевчана.

(sreda, 16. okt 2013, 19:31) - Срђан [neregistrovani]

Похвале

На филму нисам препознао своје рођено насеље Рибницу јер ми се стварно учинило да је у питању неко друго насеље ноћу колико је овај момак то добро направио. Волео бих да нам град заиста иѕгледа овако лепо каквим га је Златко снимио. Браво

(sreda, 16. okt 2013, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

:)

bravo zlatko,trtud i rda se isplatio.jos jednom svaka cast

(sreda, 16. okt 2013, 15:49) - anonymous [neregistrovani]

beba

Bravo Zlatni momče.
Ovkav spoj kadrova i muzike još nisam videla. Scena pospane kuce,aviona kod Mašinskog fakulteta oblaka ....
Zlatko,
hvala ti u ime svih nas koji smo odrasli na Ibru...

(sreda, 16. okt 2013, 14:54) - lucky [neregistrovani]

Kraljevo

Nesto najlepse o nasem gradu sto sam video u skorije vreme... Pravi nacin da se prikazu lepote Kraljeva i sve njegove vrednosti! Kapa dole!

(sreda, 16. okt 2013, 09:13) - Milorad Bojković [neregistrovani]

Fantastično !

Samo napred Momče!
Takvi nam trebaju!
Sve čestitke Elektrotrhničkom fakultetu u Nišu i mentorima ovog diplomskog rada!
Novac će doći ... ali talenat se rađa...
Neka je ponosna najka koja Te je rodila zajedno sa majkom Srbijom!

(sreda, 16. okt 2013, 09:00) - anonymous [neregistrovani]

vxc

Svaka ti čast dečko. Prodjem kroz Kraljevo i ne zastanem. Nikada nisam ni imao priliku da ga vidim na ovaj način :)

(sreda, 16. okt 2013, 08:56) - Kolega fotograf [neregistrovani]

Savremeno

Sjajan materijal i odlicno izmontiran. Zlatko je vrlo talentovan i takve mlade ljude treba podrzati. Samo napred Zlatko

div id="adoceanrsvdcfhklggd">