Čitaj mi!

Takmičenje majstora roštilja

Tradicija leskovačkog roštilja duga je više od dva veka. Slavu leskovačkih ćevapčića širom sveta proneo je Miodrag Gligorijević, čuveni Dragi Bure. Za njegove gurmanluke čekalo se u redu u Čikagu, Montrealu, Minhenu. U znak sećanja na tvorca Roštiljijade organizuje se takmičenje majstora roštilja.

Ko ume bolje i zna više, tajnu pripremanja leskovačkih ćevapa i pljeskavica ne otkrivaju, ali je to prvi ispit koji polažu. Majstorstvo je pripremiti i aranžirati jelo po izboru.

"Moj specijalitet je leskovački merak koji se sastoji od punjenog svinjskog i pilećeg mesa i raznih dodataka", kaže Marko Cvetković, majstor roštilja iz Leskovca.

Kreativno, maštovito, vodi se računa o svakom detalju, jer mora se priznati, na tanjiru izgledaju kao pravi umetnički radovi.

"Samo mašta, vešte ruke i naravno potrebno je iskustvo", kaže Dejan Nikolić, majstor iz Čačka.

Petar Neškov iz Sofije prvi put se takmiči pa su trema i uzbuđenje razumljivi. On kaže da mu je trebalo 15 godina da se osmeli i stane rame uz rame sa leskovačkim majstorima roštilja.

"Vaši majstori su nenadmašni, prvi. Veoma su profesionalni, perfektni, precizni, a leskovačko roštilj meso je posebnog, nezamenljivog ukusa koji osvaja. Razlika između vašeg i roštilja koji mi spremamo je velika", kaže Petar Neškov.

Majstori čuvaju tradiciju, ali ima i kulinarskih novina.To je i ciljtakmičenja. Za žiri težak zadatak, ali za visoke ocene zna se, kažu, šta presuđuje.

"Jelo za oko znači izgled, kako je ispečeno i naravno ukus je taj koji je ipak presudan", kaže Grozda Stojanović, predsednik žirija.

I dok majstori roštilja pokazuju svoje veštine, kulinari Domova za učenike i studente iz cele Srbije tek uče o tajnama roštilj mesa u leskovačkom Domu učenika.

Treća leskovačka škola roštilja je počela. Prvo da se savladaju teorijska znanja, a onda ih čeka praktičan rad.

broj komentara 0 pošalji komentar