Neobični drvodelja

Na Saboru trubača u Guči svoje umeće izrade skulptura, na nimalo uobičajen način, predstavio je drvodelja sa Zlatibora Miladin Lekić. Već je izradio nekoliko članova orkestra, a do kraja Sabora - biće svi na broju.

Auto-mehaničar Miladin Lekić iz zlatiborskog sela Šljivovice, sasvim slučajno, pre dvanaest godina otkrio je svoj talenat za drvodeljstvo. Motorna testera postala mu je glavno oruđe u izradi skulptura od drveta. 

U dvorištu je, priseća se Miladin, video hrastov panj koji ga je podsetio na lava:

"Našao sam dva gleta i doradio ga, tako da je ispala dobra skulptura. To mi je prvi rad koji i dan-danas čuvam."

Samouki umetnik većinu skulptura radi bez ikakve skice. Tradicionalni život seljaka Miladin predstavlja ponekad i na duhovit način.

Kupaca ima sa svih strana. Najčešće su to, kaže Miladin, ljudi koji su rođeni na Zlatiboru, a žive u inostranstvu, i njegovi radovi ih podsećaju na zavičaj.

Za ovaj Sabor trubača već je isklesao neke članove orkestra. Do kraja Sabora, biće gotov i basista.

Posetioci etno-dvorišta imaju priliku da prisustvuju čitavom procesu pravljenja trubača. Ovo mesto, ujedno je i prava izložba Miladinovih radova.

Raško Broćić iz "Broćića avlije" kaže da su slučajno prolazili pored Miladinovog ateljea i videli njegove radove, pa su više puta pokušavali da stupe sa njim u kontakt. 

On dodaje da se trud isplatio jer, su se skulpture potpuno uklopile u ambijent. Turisti koji dolaze raspituju se za umetnika, a mnogi se i slikaju pored radova.

Zlatiborski drvodelja pravi i nameštaj, ali su mu seoski motivi ipak draži. Trudi se, kaže da svakoj skulpturi podari osmeh i veselje.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227-551

broj komentara 0 pošalji komentar