Čitaj mi!

Čistač aflatoksina

Srbija je bogata rudom zeolita. Ima ga u okolini Vranja, Jošaničke banje, Stalaća, a najveće nalazište ove grupe minerala je u Bruskom selu Igroš. Do nedavno je potražnja za zeolitom u poljoprivrednim apotekama u Kruševcu bila sporadična.

U podnožju Kopaonika procenjene su rezerve zeolita dovoljne za naredna dva veka. Veterinarska stanica u Kruševcu podelila je od početka zime do pre nekoliko dana samo pet kilograma ovog antitoksina.

Preporuka je Poljoprivredne stanice da se zeolit stavlja u stočnu hranu zbog pojave
aflatoksina, međutim ovih dana zeolit se traži kao nikada tako da poljoprivredna apoteka u Veterinarskoj stanici u Kruševcu nema ni gram ove rude.

Meštani podkopaoničkih sela zidaju kuće i štale, jer ova ruda upija štetene materije. Pre 14 godina u Bruskom selu Igroš počela je organizovana eksplotacija zeolita. Zbog male potražnje rudnik je do nedavno radio povremeno.

Dnevno na ovom povšinskom kopu, koji je vlasništvo Geoinstituta iz Beograda i Zeo kopa iz Brusa, na kome je zaposleno pet radnika moguće je preraditi mesečno oko 500 tona zeolita.

Skoro 70 odsto teritorije sela Igroš leži na zeolitu što je šest kvadratnih kilometara teritorije, a zaliha ove rude, kako kažu, ima minimum za narednih 200 godina.

S obzirom da veći deo sela leži na zeolitu otuda je i vegetacija bujnija, a prinosi žitarica, voća i povrća bolji nego u drugim mestima u okruženju.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 05. mar 2013, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

Nece

Odgovor na komentar.Nece nam oduzeti zeolit on jeste neutrator,ali sa osiromasenim uranijom nece ga niko.

(utorak, 05. mar 2013, 23:33) - anonymous [neregistrovani]

Znaci li to

da mozemo piti mleko sa aflatoksinom koliko god hocemo a onda se samo najedemo zeolita i opet sve u redu ?

(utorak, 05. mar 2013, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

Ako se ovo procuje u svetu

Ode nam jos jedan deo Srbije.

(utorak, 05. mar 2013, 22:04) - anonymous [neregistrovani]

prekopavanje ovakve vrste je unistavanje prirode.

Tek toliko da se zna.

(utorak, 05. mar 2013, 20:00) - gliša [neregistrovani]

Odlično!

Vest je toliko dobra da sam oduševljen.Samo napred, Srbija ima sve što nam treba.Iskoristimo svo to blago na pravi način.

(utorak, 05. mar 2013, 18:51) - anonymous [neregistrovani]

Srbija brate!!!

Imamo lek za sve!!!