Čitaj mi!

Profesionalno ili amatersko?

Pored Beograda, Niša i Kragujevca i Kruševac bi ove godine trebalo da dobije Pozorište za decu. Hoće li ono biti profesionalno ili amatersko, pitanje je oko koga danima polemišu rukovodstva Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra grada.

Ideja za novo Dečje pozorište u Kruševcu, izazvala je polemiku među kulturnim poslenicima grada.

Puna sala, osmesi i aplauzi. Tako je u kruševačkom pozorištu uvek kada se igraju dečije predstave. Prošlog meseca, tokom nedelju dana trajanja 5. Božićnjeg Festivala pozorišta za decu "Kruška", kroz Talijin hram u Kruševcu prošlo je blizu 6.000 mališana.

Zbog ogromnog interesovanja namlađih, rukovodstvo kruševačkog pozorišta nedavno je aktuelizovalo dve decenije staru ideju o osnivanju prvog Pozorišta za decu.

Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta kaže da Kruševačko pozorište ima 16 glumaca i da je na novoj predstavi angažovano šestoro tako  da bi ostali nesmetano mogli da se posvete radu na drugom projektu.

"Garantujem da bi smo minimum pet do šest premijernih predstava za decu mogli godišnje da napravimo. Uz postojeće to znači da bi za godinu dana imali 15 kvalitetnih, profesionalnih predstava koje bi ponudili najmlađoj publici", kaže Nedić.

Kulturni centar grada, koji neguje dramski amaterizam mladih, podržao je u pisanom saopštenju, predlog da nova ustanova bude u bioskopu "Evropa", čiji su oni korisnici, ali ne i ideju o profesionalnom pozorištu za decu.

Smatraju da bi adaptacijom najstarijeg gradskog bioskopa trebalo stvoriti multi-funkcionalni prostor za potrebe Umetničkog studija govora i glume i Pozorišnog studija "Bata Miladinović", koji deluju pri Kulturnom centru, ali i za potrebe amaterskih pozorišta grada, seoskih KUD-ova i festivala TIN Fest i FEŠT.

Ozbiljnijih investicija u salu bioskopa "Evropa" u kojem je prva projekcija održana 1938. godine, nije bilo više od četiri decenije. Da bi sala promenila namenu iz bioskopske u pozorišnu to svakako treba da se dogodi. Bez obzira na to hoće li se na njenoj sceni igrati profesionalne ili amaterske predstave.

Konačnu odluku o statusu novog pozorišta, skupština grada, u ime osnivača, tek će doneti. Zbog uštede je ipak, skoro izvesno da će se dotrajala bioskopska sedišta, rasveta i ozvučenje zameniti postojećom opremom Kruševačkog pozorišta, koje očekuje novu.

"Sigurno da neće da se odustane da to bude profesionalni ansambl, jer to je način da dođemo do onih rezultata kakve hoćemo. Da sutradan sutradan tu stvorimo i nova radna mesta za veliki broj glumaca, režisera, dramaturga koji su sad na birou, a deca su grada Kruševca", kaže gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

"Mi trenutno imamo četrnaestoro mladih glumaca iz Kruševca i okoline koji završavaju ili su tek završili akademiju. Mi smo otvorili tu priču. U najnovijoj predstavi, čija se premijera očekuje početkom marta, angažovano je sedmoro naših mladih glumaca", kaže Nedić.

Mnogi od njih u svet glume ušli su kroz dramski studio Kulturnog centra, dok će pravu profesionalnu šansu dobiti možda baš na sceni novog dečijeg pozorišta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 19. feb 2013, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

Carapanija

Grad glumackih talenata ! Od Taska, Ckalje, Rade, preko Sergeja, Cetka....Bice ih jos kako se cini.Glupo je svadjati se , jer se svadjaju za pare sigurno, nego neka deci omoguce da uce i razvijaju se u glumacke gromade kakve su iz Krusevca uvek dolazile.