Čitaj mi!

Rimska kupatila iz prvog veka

Nova otkrića u blizini Svrljiga učvršćuju pretpostavku arheologa da se tu nalazilo veliko rimsko naselje Timakum majus. Arheološka istraživanja koja finansira Ministarstvo kulture biće nastavljena na proleće, a pratiće ih i naučne publikacije.

U ataru sela Niševac kod Svrljiga otkriveno je veliko rimsko kupatilo s kraja prvog i početka drugog veka. Terme se nalaze na dvesta metara od ranije iskopanih luksuznih objekata za stanovanje koji su, prema numizmatičkim nalazima, bili u upotrebi sve do četvrtog veka.

Vladimir Petrović, arheolog Balkanološkog instituta i rukovodilac istraživanja, kaže da su otkrili i trasu komunikacije u samom naselju i da svi ti nalazi,  put i objekti ukazuju na to da se radi o velikom rimskom naselju koje se prostiralo na površini od četiri do sedam hektara.

Objekti sa toplovodnim keramičkim cevima u zidovima i podovima najverovatnije su deo  naselja Timakum Majus, prve stanice na rimskom putu od Naisusa do Dunava.

Antički put sa masivnim kamenim ivičnjacima koji prolazi kroz lokalitet deo je rimskog puta Naisus - Raciarija. Arheološka otkrića ovde sežu u još dublju prošlost.

"Ispod tog rimskog naselja otkrili smo i kuće paleobalkanskog naroda Tribala, koji je ovde živeo pre Rimljana. Rimljani, kada su osvojili ove regije, zatekli su paleobalkansko pleme koje je živelo u istom periodu kada i Iliri", objašnjava Vojislav Filipović iz Arheološkog instituta.

Na čitavom lokalitetu pronađeno je mnoštvo novčića, delovi nakita, keramički i metalni predmeti. Kako Svrljig nema muzej, deo kolekcije izložen je u prostorijama biblioteke. Zbirka će biti prebačena u novu zgradu namenjenu muzeju koji će činiti celinu sa budućim arheo-parkom.

Marko Mladenović, opštinski većnik, kaže da ovo nije jedina iskopina i da ima još nalazišta u klisuri i preko puta: "Sve ćemo to grupisati i nadam se da to bude veliki potencijal za turistički razvoj."

Na širem području svrljiške opštine, na malim dubinama, nailazi se na ostatke kuća iz gvozdenog i bronzanog doba, a otkrivene su i nekropole iz praistorijskog perioda.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. sep 2012, 19:36) - anonymous [neregistrovani]

jeste rimsko

jer se odnosi na period Rimske imperije. Nemojte reći da bi prosečan čitalac, ili gledalac, kad pročita "rvanje u grčko-rimskom stilu" pomislio da se bore Grci i Rimljani, ili da su svi koji su živeli u Otmanskoj imperiji bili Turci.

(ponedeljak, 24. sep 2012, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

Nije rimsko

Sve vreme se pominje "rimsko naselje", "rimsko kupatilo"... Isprvnije bi bilo reci "naselje iz doba Rimske Imperije". Redi se o imperiji koja je u svom sastavu imala vise feudalnih jedinica. Drzave nacije nisu postojale. Svest o pripadnistvu naciji se javila tek krajem osamnaestog veka. Dakle, u tim kucama koje su gradjene po rimskom modelu nisu ziveli Rimljani (sem mozda nekolicine koji su upravljali) nego lokalno stanovnistvo koje se javlja pod raznim imenima jer samo nije imalo svest o pripadnistvu odredjenoj grupi (narodu ili naciji). Zato su za sebe govorili da su Slověninъ slovo - rec - oni koji govore isti jezik i němci nemi ili oni koji ne govore jezik.