Читај ми!

Vetar rasplamsava požare

Povremeno jak vetar otežava gašenje požara na Tari, koji je zahvatio čak 1.000 hektara šume. Požarom ugrožena i neka seoska domaćinstva. Ponovo pod kontrolom požar u Gornjoj Gorevnici kod Čačka. Vatrogasci i meštani dežuraće i tokom noći. Svi se nadaju kiši.

00.50 (ponedeljak) - Ugašeni su svi manji požari koji su večeras izbili u okolini Čačka, a požar u Gornjoj Gorevnici je pod kontrolom.  

23.01 - Požar na Tari proširio se na oko 1.000 hektara i zahvatio mokrogorsku teritoriju, javlja dopisnik RTS-a.

22.32 - Novi požari na osam lokacija u okolini Čačka, ponovo se rasplamsao požar u Gornjoj Gorevnici, potvrdio je za RTS Dragiša Broćić iz Sektora za vanredne situacije u Čačku.

22.08 - Zbog jakog vetra koji povremeno duva vatrogascima je izuzetno otežano gašenje požara. Prema procenama meštana i šumara vatra je sada zahvatila znatno više od prvobitnih 300 hektara. 

16.05 - Bukti požar na Tari. Počinje evakuacija najugroženijih, uglavnom starijeg stanovništva, javlja dopisnik RTS-a.

15.00 - Vlada Srbije ocenila je da je za gašenje požara neophodno uključiti dodatne vazduhoplove. Upućen poziv ruskoj vladi da avion "iljušin 76" bude smešten na aerodromu u Nišu od 26. avgusta do 15. septembra, saopšteno sa sednice Vlade.

14.38 - Ruski avion za gašenje požara "iljušin 76", nosivosti 42 tone vode, sleteo oko 14.30 na aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu.

14.36 - Posle preleta ruskog aviona, lokalizovan požar kod Čačka, potvrđeno RTS-u u Sektoru za vanredne situacije. 

11.55 - Sednica Vlade Srbije zakazana za 14 časova. Očekuje se da tema sednice bude pomoć stanovništvu ugroženom požarima. 

11.22 - Ministar Velimir Ilić zatražio da se napravi procena najpotrebnijih stvari ugroženom stanovništvu kako bi Vlada na vanrednoj sednici odlučila o pomoći, javlja dopisnik RTS-a.

10.15 - Ruski avion za gašenje požara, tipa "iljušin 76", sa 11 članova posade, sleteće danas na aerodrom u Nišu, saopšteno je iz Biroa MUP-a Srbije za saradnju sa medijima.

Na više lokacija u Srbiji i danas traje borba sa požarima, uglavnom u planinskim predelima, na Suvoboru, Tari, Zlatiboru, Crnom Vrhu, Vrškoj Čuki i u podnožju Kopaonika. Najkritičnije je na Tari gde gori gotovo hiljadu hektara šume.

Gašenje požara je izuzetno otežano, zbog jakog vetra koji povremeno duva, a prema procenama meštana i šumara vatra je sada zahvatila skoro hiljadu hektara. Vatrena stihija zahvatila je i deo mokrogorske teritorije, pa je Žandarmerija evakuisala stanovništvo iz sela Oštrelj.

Za evakuaciju su spremni i meštani Zaovine na Tari, a oni najstariji već su napustili svoje domove. Ukoliko se vatra ne zaustavi, stanovnici zaseoka Rujevice mogli bi ostati odsečeni od sveta, javlja reporter RTS-a.

Vatrogasci su u šumi napravili vatrene bedeme, proseke kako bi sprečili da vatra stigne do najugroženijih kuća.

U zaustavljanju požara uz vatrogasce učestvuje i oko 50 meštana, radnici Srbija šuma, pripadnici MUP-a, a u pomoć su stigli i pripadnici Žandarmerije.

Svi oni ulažu ogromne napore da zaustave napredovanje vatrene stihije prema zaseoku Tripkovići u selu Đurići na Zaovinama. Požar su tokom dana gasili i dva aviona ruskog ministarstva za vanredne situacije "berijev 200" i "iljušin 76".

Zbog jakog vetra, situacija se iz časa u čas menja, pa je neizvesno kada će požar biti   ponovo lokalizovan.

U dečjem odmaralištu na Mitorvcu kao i u turističkom centru na Kaluđerskim barama, turisti su bezbedni, jer je taj deo Tare od požara udaljen 10, odnosno 30 kilometara.

Ponovo pod kontrolom požar u Gornjoj Gorevnici

Požar u Gornjoj Gorevnici kod Čačka ponovo je pod kontrolom, nakon što se tokom večeri  usled jakog vetra, rasplamsao. Ugašeno je i nekoliko manjih požara u prigradskiom naseljima u Čačku koji su buknuli tokom večeri, javlja reporter RTS-a.

Ranije danas, posle preleta ruskog aviona, požar na Jeljenu je lokalizovan. Vatrogasci, Služba za vanredne situacije, policija, vojska i žandarmerija su, međutim, planirali dežurstva i tokom noći na području četiri sela čačanskog i milanovačkog kraja u kojima je tokom prethodnih 48 sati izgorelo oko 600 hektara šume. 

Zbog nepredvidivih uslova na terenu dežuraju i meštani u svojim domaćinstvima i prate razvoj događaja, kako vatra ne bi iznenada došla do kuća.

U požaru u rejonu sela Gornja Gorevnica, Miokovci, Milićevci i Srezojevci povređene su tri osobe i izgorele su tri kuće, a jedna je oštećena. Desetine seoskih domaćinstava je evakuisano iz ugroženih područja i obezbeđen im je smeštaj u selu Prijevoru i 12 stanova u Čačku.

Požar je gasio i avion ruskog Ministarstva za vanredne situacije "berijev 200", koji je posle današnjeg lokalizovanja požara kod Čačka odleteo na Taru, gde takođe bukte požari. 

Opštinska komisija od jutros utvrđuju štetu, jer je država spremna da interventno pomogne.

Ministarka za lokalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović rekla je da je prioritet da se iz tekućeg budžeta odvoji pomoć za prevazilaženje problema. Kalanovićeva, koja je obišla ugroženo područje, najavila je da će sistematska pomoć za obnovu kuća biti obezbeđena u narednim mesecima.

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić rekao je da će se Vlada angažovati kako bi što pre bile projektovane nove kuće za građane čije su izgorele u požaru.

Na niški aerodrom posle 14 sati sleteo je još jedan ruski avion za gašenje požara, tipa "iljušin 76", sa jedanaest članova posade i nosivosti 42 tone, koji se, takođe, uključio u gašenje požara na Tari. 

Kiša koja je pala večeras donekle je pomogla u gašenju požara na oko 300 hektara u okolini graničnog prelaza Vrška Čuka, između Srbije i Bugarske, zbog koga je krizni štab Grada Zaječara proglasio vanrednu situaciju.

Prema podacima dobijenim sa mesta požara, u gašenju učestvuje 45 vatrogasaca iz svih delova Srbije sa 12 vozila, komunalna policija i sva komunalna preduzeća iz Zaječara.

Ponovo se razbuktao i požar koji su meštani i dve vatrogasne ekipe danas lokalizovali u selu Vlakča kod Kragujevca vetar je večeras.

Kako je za RTS rekao Raka Jovanović, predsednik Saveta mesne zajednice vatra je zahvatila šumu i širi se ka obližnjem selu Veliki Šenj.

Reč je o nepristupačnom terenu, pa uz jak vetar koji dodatno rasplamsava vatru, vatrogasne ekipe i mnogobrojni meštani ne uspevaju da spreče širenje požara.

Požar i kod Merdara

U selima Borovac i Merdare, na administrativnoj liniji Srbije i Kosova, večeras je izbio požar koji je zahvatio šumu i nisko rastinje.

"Vatra se proširila sa kosovske strane, a zbog mraka, nemoguće je proceniti koliku je površinu zahvatio", rekao je agenciji Beta predsednik Mesne zajednice Merdare Časlav Milošević.

U gašenju požara u ta dva sela, učestvuju pripadnici Žandarmerije, vatrogasne ekipe i meštani. Milošević kaže da se požar veoma brzo širi i da gotovo svi meštani ta dva sela učestvuju u gašenju požara.

Da bi sprečili vatru, meštani su primorani da pređu administrativnu granicu, na stranu Kosova, sa naprtnjačama na leđima da gase požar, kako ne bi se približio seoskim kućama.

"Zbog mraka ne možemo da procenimo razmere ovog požara. Linija vatre široka je više od 700 metara i neprestano se širi i napreduje ka našim selima. Zato smo morali da uđemo na teritoriju Kosova da bi pokušali da sprečimo širenje požara", rekao je Milošević i dodao da ne zna da li se požar gasi i na kosovskoj strani.

"Požar se približio na nekoliko stotina metara od punktova policije na administrativnom prelazu Merdare, a iz šume se izdiže veliki plamen", rekao je Milošević.

Večaras je i u selu Mačkovac, nedaleko od Kuršumlije, izgorelo oko pet hektara livada, pašnjaka i jedan deo izdanaka hrasta i cera. Bilo je ugroženo i jedno seosko domaćinstvo, ali su brzom intervenicom zaposlenih u Srbijašumama, vatrogasca i meštana, sprečene veće posledice. Požar u Mačkovcu je izbio u popodnevnim satima, a lokalizovan je večeras. 

I u prokupačkoj opštini tokom popodneva izbio je požar u ataru sela Gornja Bejašnica i Miljkovica koji je zahvatio oko 40 hektara listopadne šume. Prema prvim informacijama kuće nisu ugrožene, a požar uz vatrogasce gase i pripadnici policije, vojske i meštani ovih sela.

Požar je izbio i u ataru sela Gornji Drenovac i i Donje Crnatovo, u opštini Žitorađa, gde takođe gori četrdesetak hektara šume i niskog rastinja. Uz vatrogasne ekipe i pripadnike policije, u gašenju požara pomaže i lokalna samouprava koja je ustupila mehanizaciju za krčenje šumskih puteva.

Prema rečima šefa vatrogasno-spasilačkih jedinica u Prokuplju Srđana Mitrovića, ti požari, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, trebalo bi da budu lokalizovani tokom večeri.

Pod kontrolom požar u bruskoj opštini

Od ranih prepodnevnih časova pod kontrolom je i požar u bruskoj opštini, koji je zahvatio oko 250 hektara četinarskih i listopadnih šuma, podno Kopaonika, od Velike Grabovnice do Krive Reke.

Pod kontrolom je i požar koji je pre dva dana izbio na teritoriji opština Ljubovija i Mali Zvornik.

Lokalizovani su požari, koji su u okolini sela Zubetinac i Vlaško Polje, na obroncima Slemena, u Opštini Knjaževac zahvatili oko 280 hektara niskog rastinja i šume. Vatra koja je između sela Donja i Gornja Kamenica, u blizini manastira Svete Trojice, gorela na oko 80 hektara jutros je ugašena.

Veliki požar koji je pre tri dana izbio na planini Koritnik, u ataru sela Gornji Krstač i Rapča na Gori, na krajnjem jugu Kosova i Metohije, preti da ugrozi kuće Goranaca u tim selima. Lokalne vatrogasne jedinice i građani ne uspevaju da ugase požar koji je zahvatio skoro celu planinu, rekli su predstavnici opštine Gora.

A u selu Grižane u opštini Zvečan izgorele su dve kuće koje su bile u vlasništvu porodice Aksentijević.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je više od 1.000 ljudi angažovano na gašenju sedam požara koji su u Srbiji zahvatili gotovo 1.800 hektara.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи