Читај ми!

Dogovori svih sa svima

Konstituisane skupštine opština u Lučanima, Trsteniku, Požarevcu, Golupcu, Vlasotincu, Surdulici i Sečnju. U Aleksandrovcu sednica odložena zbog nedostatka kvoruma, u Bujanovcu zakazane dve konstitutivne sednice, za 7. i 9. juni. Grupa građanja sprečila konstituisanje SO Bela Palanka.

Odlukom odbornika Skupštine opštine Sečanj, Predrag Milošević iz Demokratske stranke biće, u trećem uzastopnom mandatu, predsednik opštine, dok će dužnost predsednice Skupštine obavljati Gordana Savović.

Na konstitutivnoj i prvoj sednici Skupštine opštine Sečanj bilo je 15 odbornika, većinom iz DS-a,  dok se preostalih 10 odbornika iz SNS-a, koalicije oko SPS-a, URS-a i Srpske radikalne stranke nisu pojavili na sednici i njihovi mandati nisu verifikovani.

U Kikindi otkazana konstitutivna sednica

U Kikindi je danas trebalo da bude održana konstitutivna sednica na kojoj bi bili izabrani svi organi vlasti. Sednica je, međutim, juče kasno popodne otkazana.

U Demokratskoj stranci, koja po najavama treba da bude okosnica buduće vlasti, navode da se sednica odlaže dok se ne potpiše koalicioni sporazum sa Savezom vojvođanskih Mađara i dok se ne formiraj vlast na pokrajinskom i republičkom nivou.

Naprednjaci i DSS su optužili demokrate za neozbiljnost, te smatraju da je glavni uzrok odlaganja sednice, kako kažu, borba za foteljama.

Građani sprečili konstituisanje SO Bela Palanka

Grupa građana uz pištaljke, vuvuzele i povike "lopovi, lopovi" danas sprečila održavanje konstitutivne sednice novog saziva SO Bela Palanka ne dozvolivši predsedavajućem da predloži dnevni red.

Protest je počeo jer je odbornik JS-a sa liste SPS-PUPS-JS Aleksandar Pejčić potpisao koalicioni sporazum sa DS-om, čime je sa GG "Koalicija za Belu Palanku", omogućio da ta grupacija ima 15 od 29 mandata, dok SPS i SNS imaju 14 mandata.

Predsedavajući Dušan Jovanović iz PUPS-a koji je izašao iz sale medijima je rekao da je morao da prekine sednicu jer nije moglo da se radi zbog protesta.

"Zakazaću novu sednicu u zakonskom roku i uz konsultacije sa predstavnicima lista koje imaju odbornike. Zatražio sam da se Pejčić iz JS-a zameni drugim odbornikom jer je on sve ovo izazvao i zbog toga su građani reagovali i onemogućili rad", rekao je Jovanović novinarima.

Predsednik belopalanačkog Odbora Demokratske stranke Goran Miljković rekao je da sednica nije prekinuta jer za to nisu glasali odbornici kako je po zakonu i statutu predviđeno.

Predsednik Opštinskog odbora Socijalisticke partije Srbije (SPS) Miomir Krstić kaže da je odbornik JS-a "prodao zajedničku listu i izdao 5.000 građana".

Odbornik Jedinstvene Srbije Aleksandar Pejčić sve to demantuje, a pre sednice je potvrdio da je bio na zajedničkoj listi sa SPS-om i PUPS-om kao predstavnik JS-a.

Uoči početka sednice u skupštinskoj sali se okupila grupa od pedesetak građana medju kojima je bio Dragan Živić (41), član SPS-a koji je počeo štrajk gladju.

Sednica u Aleksandrovcu nije održana zbog nedostatka kvoruma

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Aleksandrovac na kojoj je trebalo da se izabere nova lokalna vlast nije održana zbog nedostatka kvoruma, rekao lider Pokreta za Župu i trenutni predsednik opštine Jugoslav Stajkovac.

Za konstituisanje skupštine bilo je neophodno prisustvo 30 odbornika, od ukupno 59 i naglasio da je 20 minuta od početka sednice najstariji odbornik zaključio da ne postoji kvorum za rad. Tada su se, kazao je predsednik opštine Aleksandrovac, pojavili i ostali odbornici iz SNS-a, Pokreta Za bogatu Župu, SPS-a, DS-a  i jedan odbornik koji je istupio iz URS-a.

Budući da su odbornici Pokreta za Župu i URS-a već napustili sednicu, nije postojala mogućnost da se nastavi s radom.

Pripadnici partija koji su se kasnije pojavili podneli su zahtev najstarijem odborniku da sazove skupštinu 13. juna koji, kako je rekao Stajkovac, ne može to da uradi jer je to obaveza aktuelnog predsednika skupštine.

On je istakao da je začuđen ponašanjem odbornika SNS-a sa kojima se prethodne večeri dogovorio o formiranju vlasti u Aleksandrovcu: "Pokret za Župu imao je konkretne razgovore s predstavnicima SNS-a i tada smo dogovorili novu lokalnu vlast koju bi činili odbornici te stranke, Pokreta i tri odbornika URS-a, čak smo napredjacima dali i mesto predsednika opštine, kako se ova agonija ne bi dalje nastavljala."

Stajkovac je rekao da će u razgovoru s građanima pokušati da razreši novonastalu situaciju.

Tončev ostaje na čelu Surdulice 

Dosadašnji predsednik Opštine Surdulica Novica Tončev iz Socijalističke partije Srbije (SPS) ponovo je na konstitutivnoj sednici izabran na tu funkciju.

Tončev je agenciji Beta posle sednice rekao da je na lokalnim izborima u Surdulici za SPS glasalo 70 odsto birača što, kako je naveo, znači još veću odgovornost nego do sada.

Konstituisana SO Preševo

Na današnjoj konstitutivnoj sednici za predsednika Skupštine opštine Preševo izabran je Ramiz Ljatifi, lider Grupe građana "Demokratski preporod".

Po koalicionom dogovoru, većinu u SO Preševo čine Demokratska partija Albanaca (DPA), čiji je lider Ragmi Mustafa, sa 17 odbornika, Grupa građana "Demokratski preporod" sa tri odbornika i Demokratska unija doline, čiji je lider Skender Destani, sa dva odbornika.

U Lučanima - pre roka

Skupština opštine Lučani konstituisana je pre ranije zakazanog termina. Sednici je prisustvovalo trideset troje od ukupno 45 odbornika izabranih na lokalnim izborima 6. maja, ali ne i 12 odbornika "Pokreta za razvoj Dragačeva - Slobodan Jolović", koji je osvojio najviše mandata na izborima. Za predsednika opštine izabran je Mladomir Sretenović iz Demokratske stranke.

"Danas je ovde izabrana regularna vlast i već od sutra krećemo na posao i u realizaciju svih projekata koje smo planirali zajedno sa koalicionim partnerima", rekao je Tanjugu novoizabrani predsednik skupštine Lučana.

Sednici su prisustvovali odbornici DS-a, koalicije SPS-PUPS-JS, NS- DSS, SNS, Preokreta i URS-a.

Međutim, lider Pokreta za razvoj Dragačeva i predsednik opštine u proteklih osam godina Slobodan Jolović tu sednicu smatra nelegitimnom:

"Na današnju sednicu nismo pozvani. To je kršenje elementarnih ustavnih načela i kršenje zakona, tako da će naša pravna služba odreagovati i pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom", rekao je Jolović.

Na lokalnim izborima 6. maja, najviše odborničkih mandata u Lučanima osvojila je lista "Pokret za razvoj Dragačeva - Slobodan Jolović" 12, zatim DS 10, koalicija SPS-PUPS-JS šest, koalicija NS- DS S pet, dok su SNS, Preokret i URS osvojili po četiri mandata.

Formirana koalicija u Skupštini opštine Trstenik

Odborničku većinu u Skupštini opštine Trstenik činiće Ujedinjeni regioni Srbije, koalicija SNS-NS i koalicija SPS-PUPS, saopštio je trstenički odbor URS-a.

Prema tim navodima, većinu u lokalnoj skupštini činiće URS sa 18, SNS-NS sa osam i SPS-PUPS sa šest odborničkih mandata.

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Trstenik zakazana je za 6. jul, a većinu u prethodnom sazivu činili su URS, DS, SPS i SPO.

U Bujanovcu dve konstitutivne sednice Skupštine opštine

U Bujanovcu će 7. i 8. juna biti održane dve odvojene konstitutivne sednice Skupštine opštine koje su zakazale dve, kako i jedni i drugi tvrde, skupštinske većine.

Najstariji odbornik novog saziva dr Stojanča Arsić potvrdio je Tanjugu da je zakazao konstitutivnu sednicu za petak:

"Kako aktuelni predsednik Skupštine opštine Jonuz Musliu nije zakazao sednicu u zakonskom roku, da bismo izbegli opstrukciju vlasti, ja sam, kao najstariji odbornik, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu skupštine opštine, zakazao konstitutivnu sednicu."

On kaže da su pobednička Demokratska partija Nagipa Arifija i srpske stranke na putu da formiraju skupštinsku većinu i da u petak izaberu rukovodstvo Skupštine opštine.

Juče, samo sat kasnije, to isto je uradio i dosadašnji predsednik Skupštine opštine Jonuz Musliu smatrajući da će tri albanske i jedna ili dve srpske liste, dan pre Arsićeve sednice, formirati skupštinsku većinu.

"Ja sam, kao dosadašsnji predsednik skupštine, zakazao konstituitivnu sednicu jer na to imam pravo, ali su je zakazali i neki drugi. Ko će pobediti - videćemo", rekao je Musliu. "Ako bude trebalo ja ću prisustvovati obema sednicama."

S druge strane, potpredsednik Demokratske partije Nedžat Beljulji, kaže da će novu lokalnu vlast Bujanovac dobiti u petak:

"Građanima Bujanovca - Srbima, Albancima i Romima treba nešto što im ove tri partije nisu mogle i nisu umele da obezbede za četiri godine."

Skupština opštine Bujanovac ima 41 odbornika. Na poslednjim lokalnim izborima najviše mandata - 12, osvojila je novoformirana Demokratska partija bivšeg predsednika opštine Nagipa Arifija, Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija devet,  Pokret za demokratski progres šest, GG Stojanče Arsić pet, Koalicija srpskih partija "Izbor za bolji Bujanovac" četiri, Demokratska unija Albanaca tri i lista SNS-a dva mandata.

U Požarevcu i Golupcu formirana lokalna vlast

Požarevac će u naredne četiri godine voditi koalicija SPS-PUPS-JS, Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove.

Iako su socijalisti i demokrate zajedno imali 35 od maksimalnih 68 odbornika, što je bilo dovoljno za formiranje vladajuće većine, njima su se priključila i dva odbornika SPO-a iz koalicije "Preokret".

Za predsednika Gradske skupštine izabran je prvi čovek požarevačkih demokrata Žarko Pivac, dok će njegov zamenik biti Milić Jovanović iz SPS-a, koji je tu dužnost obavljao i u prethodnom skupštinskom sazivu. Jedini kandidat za gradonačelnika Požarevca je Miomir Ilić, lider požarevačkih socijalista, koji će na tom mestu zameniti demokratu Miodraga Milosavljevića.

Konstitutivna sednica održana je i u Golupcu. Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine održanoj posle konstituisanja opštinske vlasti, izabrani su predsednik opštine, zamenik predsednika opštine i članovi Opštinskog veća. Za predsednika opštine izabran je Zoran Pajkić (DS), a za predsednika Skupštine opštine Zoran Ćirković (DSS).

Vladajuću koaliciju u SO Golubac čine: DS sa 11 odbornika, DSS sa četvoro i SPS sa troje odbornika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво