Читај ми!

Čestitke Bajdenu stižu iz zapadnih zemalja, Rusija i Kina uzdržane do objave zvaničnih rezultata

Iz Evrope i sveta i dalje stižu čestitke izabranom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu. Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje jačanje transatlantskih odnosa i tesnu saradnju u suočavanju s globalnim izazovima. Za razliku od zapadnih zemalja, Rusija, Kina i Turska još nisu čestitatale Bajdenu. To će učiniti nakon objavljivanja zvaničnih rezultata.

Posle četiri godine napetih odnosa Berlina i Vašingtona, kancelarka Merkel i većina nemačkih političara ne kriju da od budućeg stanara Bele kuće očekuju povratak multilateralizmu i slobodnoj trgovini.

Uz srdačne čestitke Bajdenu, koga kaže dobro poznaje, nemačka kancelarka je čestitala i izabranoj potpredsednici Amerike Kamali Haris, kao detetu migranata i prvoj ženi na toj funkciji, što je, kako je rekla, inspiracija mnogima.

"Amerika i Nemačka, kao deo Evropske unije, moraju da naprave zajednički front i da se suoče s velikim izazovima našeg doba, rame uz rame u teškim iskušenjima pandemije koronavirusa, u borbi protiv globalnog zagrevanja i njegovih posledica i u borbi protiv terorizma. Amerika jeste i ostaće naš glavni saveznik, ali s pravom očekuje da učinimo više kako bismo osigurali sopstvenu bezbednost, rekla je Angela Merkel.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije, iz koje se Amerika povukla nakon Trampovih optužbi da je kineska marioneta, očekuje resetovanje odnosa s Vašingtonom.

"Moramo unaprediti liderstvo, zasnovano na uzajamnom poverenju i odgovornosti, pre svega s ciljem da se okonča pandemija i iskorene fundamentalne nejednakosti koje su u osnovi mnogih problema u svetu", istakao je direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus.

Rusija uzdržana, Kinezi slave, ali ne čestitaju

Iz Kremlja za sada nisu stigle čestitke Džozefu Bajdenu.

"Smatramo da je korektno sačekati zvanične rezultate izbora. Predsednik Putin više puta je rekao da će poštovati izbor američkog naroda, kakav god on bio. U svakom slučaju, nadamo se uspostavljanju dijaloga sa idućim američkim predsednikom i zajedničkom radu na normalizaciji naših bilateralnih odnosa", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Uzdržana je i Kina, iako su prema pisanju Gardijana Kinezi slavili Bajdenovu pobedu na društvenim mrežama, uz oprezan optimizam da će doći do poboljšanja odnosa dve supersile.

"Primili smo k znanju da je gospodin Bajden proglasio pobedu na izborima. Mi razumemo da će rezultati predsedničkih izbora biti utvrđeni prema američkim zakonima i procedurama. Uvek smo verovali da odnosi sa Amerikom treba da se zasnivaju na uzajamnom poštovanju, saradnji i zajedničkoj koristi ", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin.

Skočili berzanski indeksi, čestitao i Maduro

Rezultati američkih izbora i Bajdenov govor pozitivno su uticali i na berzanske indekse širom sveta. Akcije na Frankfurtskoj berzi beleže osmomesečni maksimum.

"Ovde su svi srećni. Važno je da se spoljna politika vrati u mirne vode i da utihne trgovinski rat. Evropske obveznice profitirale su od rezultata američkih izbora", naveo je Robert Halver sa Frankfurtske berze.

Nesvakidašnja čestitka je stigla i od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, koji je Trampa ranije optuživao da je naredio njegovo ubistvo i da stoji iza pokušaja državnog udara u Venecueli.

Od Bajdena očekuje bolje odnose i kraj politike intervencionizma.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара