Читај ми!

Krstić: Ima li Tramp šanse da na sudu ospori Bajdenovu pobedu

Izvesno je da će Džo Bajden biti pobednik na predsedničkim izborima u SAD i neuobičajeno je da jedan od kandidata ne priznaje poraz, rekao je za RTS asistent na Fakultetu političkih nauka i osnivač domaćeg portala "Američki izbori" Milan Krstić. Navodi da se pre elektorskog koledža mora sačekati odluka sudova o Trampovim tužbama.

Poslednje projekcije kažu da će 46. američki predsednik biti demokrata Džozef Bajden. Da li je sada izvesno da je Bajden izabrani predsednik SAD?

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, politikolog Milan Krstić rekao je da, imajući u vidu da je Džo Bajden osvojio definitivno većinu u brojanju glasova, izvesno da je on pobednik u borjanju glasova – u Pensilvaniji i Nevadi.

"Postoji mala mogućnost da sud može da preinači odluke u nekoj od spornih država kako to vidi Trampov tim – u Mičigenu, Pensilvaniji i Džordžiji, gde nije završeno borjanje", rekao je Krstić i dodao da će Tramp pokušati da ospori neke glasove koji su stigli putem pošte.

Prema njegovim rečima, Tramp nema velike šanse za uspeh na tom polju, tako da je gotovo izvesno da je Bajden izabran za predsednika SAD.

Neuobičajeno je da neko od kandidata ne priznaje poraz. Džo Bajden je oborio rekord ali nije unikatna situacija. Krstić podseća da je 2000. godine trka između Ala Gora i Džordža Buša bila  napeta.

Ušlo se u baraž pred sudom, Florida je tada bila sporna država i proglašena je pobeda Džordža Buša, nakon odluke suda – Gor je priznao poraz.

Bajdenu su čestitali strani lideri, s druge strane sudski procesi tek počinju, piše štampa.

Finalni datum 14. decembar 

Krstić napominje da je 14. decembar finalni datum.

"Tada se sastaje Elektorski koledž, sve do sada bili su glasovi unutar država za delagete koji se sastanu prvog ponedeljka posle druge srede i tada odaberu formalno predsednika SAD", rekao je Krstić.

Kaže da se dešava da neki delegat otkaže poslušnost, ali da je onaj ko osvoji većinu elektora predsednik SAD. 

I mediji naklonjeni Trampu, kao Foks njuz, proglasili su da je Bajden pobedio na izborima.

Krstić dodaje da Tramp ima još mogućnost pred sudom da obori legalnost tog ishoda.

SAD prvi put dobijaju ženu potpredsednika. Krstić ističe da je Kamala Haris dugo u politici, da je bila neka vrsta ministara pravde u Kaliforniji, prethodno u San Francisku. Takođe, dodaje da je bila levo orijentisana senatorka, čak i više od Bernija Sandersa.

"Njeno opredeljenje je da je otišla ulevo bi popunila politički spektar, ona je centrista – za održavanje reda i zakona, ona je dobra debaterka, i sa Bajdenom u unutarstranačkim izborima je ukrstila reči i on je prošao kao bos po trnju u prvim debatama", rekao je Krstić.

Kako će se promena vlasti odraziti na Srbiju

Možemo da očekujemo povratak na načela politike kao za vreme Baraka Obame, ni za vreme Trampa nije bilo mnogo promenjeno, rekao je Krstić govoreći o uticaju nove administracije na Srbiju. 

"Srbija je imala malo više prostora, sada će zajednički delovati Brisel i Vašington u posredovanju Beograda i Prištine", objašnjava Krstić.

Ukazuje da će biti snažnija podrška evroatlantskim integracijama u regionu, pre svega u BiH, što bi značilo vid pritiska na Republiku Srpsku – "načelno će se politika voditi na ciljevima kao i do sada".

Govoreći o optužnici prema Hašimu Tačiju, Krstić kaže da možemo da očekujemo pravdu za žrtve.

"Važno je da se pokaže pred međunarodnim auditorijumom da je tzv. OVK činila zločine i prema Srbima i Albancima", rekao je Krstić.

Politikolog Krstić ukazuje da je Džo Bajeden imao pohvalne reči za Hašima Tačija.

"Biće zanimljivo ako se ispostavi da je Bajden rekao za ratnog zločinca da je Džordž Vašington Kosova", zaključio je Krstić.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво