Читај ми!

Kako je glasala Amerika

Demokrata Džo Bajden je prema projekcijama izabran za 46. predsednika SAD. U neizvesnijoj predsedničkoj trci Bajden je došao do magične brojke od 270 elektorskih glasova koliko mu je bilo potrebno da bi postao novi predsednik. Za njega je glasalo preko 74 miliona Amerikanaca, više nego za bilo kog drugog kandidata u istoriji SAD. Tramp je odneo pobedu u nekoliko kolebljivih država. To, međutim, nije dovoljno da bi ostao u Beloj kući.

Glasovi se i dalje broje, ali je prema projekcijama Bajden premašio magičnu brojku od 270 elektorskih glasova, dok je Tramp osvojio 213.

Većinu glasova Bajden je odneo u Vašingtonu, Oregonu, Kaliforniji, Koloradu, Novom Meksiku, Minesoti, Ilinoisu, Virdžiniji, Njujorku, Nju Džersiju, Merilendu, Vermontu, Masačusetsu, Konektikatu, Mejnu, Nju Hempširu, Roud Ajlendu, Vašingtonu i Havajima.

Prema pisanju Vašington posta, Bajden je osvojio i Nevadu.

Za Trampa su većinom glasali u Ajdahu, Juti, Severnoj Dakoti, Montani, Vajomingu, Južnoj Dakoti, Nebraski, Kanzasu, Oklahomi, Teksasu, Luizijani, Misuriju, Arkanzasu i Ajovi.

Većinu glasova na izborima za 46. predsednika Amerike, Tramp je odneo i u Indijani, Ohaju, Kentakiju, Zapadnoj Virdžiniji, Tenesiju i Misuriju, Alabami, Južnoj Karolini i Floridi. 

Za razliku od prošlih izbora, na kojima je Donald Tramp odneo pobedu nad Hilari Klinton u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, u tim državama je sada Džo Bajden pobedio.

Glasovi se i dalje broje u nekoliko država. U Arizoni i Džordžiji vodi Bajden, dok prednost na Aljasci i u Severnoj Karolini ima Tramp.

Razlika između Bajdena i Trampa u Džordžiji je samo 0,1 odsto glasova, ili nešto od 20.000 listića.

Američki izborni sistem je, međutim, takav, da bez obzira na ponekad minimalnu razliku u glasovima, pobednik odnosi sve, čime dobija elektorske glasove za tu državu.

Ključna je bila podrška birača u takozvanim sving državama, onima u kojima se glasači iz ciklusa u ciklus kolebaju između kandidata.

Izbori za 46. predsednika SAD karakteristični su i po tome što je pre samog dana izbora glasalo više od 100 miliona Amerikanaca, najviše do sada. Toliki odziv na ranom glasanju promena je bez presedana, izazvana pre svega zabrinutošću zbog širenja koronavirusa i zainteresovanošću građana za izbore.

четвртак, 30. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије