Čitaj mi!

Kamala Haris – u svemu prva

Kamala Haris, nakon što je Džo Bajden proglašen pobednikom izbora, biće prva žena potpredsednik SAD. Njena popularnost stalno raste i zbog toga ne čudi što ju je Bajden izabrao za kandidata za potpredsednika SAD, iako su imali oštre debate tokom unutarpartijskih izbora. Kako je i sama rekla, u svemu je bila prva, a njeni nastupi retko koga ostavljaju ravnodušnim.

Kamala Divaj Haris

Datum rođenja: 20. oktobar 1964.

Mesto rođenja: Ouklend, Kalifornija

Ovako stoje stvari: za svaku poziciju za koju sam se kandidovala bila sam prva koja je uspela. Prva druge rase, prva žena. Prva žena druge rase. Svaki put!, Kamala Haris

Kamala Haris potiče iz obrazovane i dobrostojeće porodice. Otac joj je jamajkanskog porekla i predavao je na Stanfordu.

Njena majka je ćerka indijskog diplomate i bila je istraživač malignih bolesti. Kamalina mlađa sestra Maja postala je zastupnik javnih politika.

Osnovne studije političkih nauka i ekonomije Kamala je završila na Univerzitetu Hovard 1986. godine, a diplomu prava stiče 1989. na koledžu Hejstings.

Radila je kao zamenik javnog tužioca u Ouklendu osam godina. Bila je poznatao kao veoma stroga, a reputaciju je stekla baveći se slučajevima bandi, trgovine drogom i seksualnog uznemiravanja.

Napredovala je i postala okružni tužilac 2004. godine. Na mesto glavnog tužioca u Kaliforniji dolazi 2010. i postaje prva žena i prva Afroamerikanka na toj poziciji.

Opiranje pritiscima

I na tom mestu je zadržala reputaciju koju je imala, a mnogi ističu da se uspešno opirala pritiscima politike i medija.

Njena knjiga "Pametno sa zločinom" iz 2009. godine smatra se modelom za rešavanje problema kriminalaca-povratnika.

Pamti se njen govor iz 2012. godine na konvenciji Demokratske partije, i to je veoma pozitivno uticalo na njen rejting u celim Sjedinjenim Državama.

Od tada, često su je nazivali "zvezda u usponu" i kandidovali su je za mesto u Senatu. U tom periodu udaje se za Daglasa Emhofa.

Početkom 2015. godine, objavljuje kandidaturu za Senat, a u kampanji se posebno zalagala za reforme imigracije i pravosuđa, zaštitu reproduktivnih prava žena i povećanje iznosa minimalne zarade. Odnosi laku pobedu na izborima 2016. godine.

Tužiteljski stil saslušanja u Senatu

Postala je poznata po tužiteljskom stilu saslušanja svedoka u Senatu, što su republikanci često kritikovali.

Narčito su poznata pitanja koja je postavljala državnom tužiocu Džefu Sešonsu, koji je svedočio pred Komitetom za obaveštajne poslove povodom optužbi za rusko mešanje u izbore 2016. godine.

Memoari Kamale Haris "Istina koje se držimo: američko putovanje" objavljeni su u januaru 2019. godine.

Tada je objavila i da će ući u trku za kandidaturu za predsedničke izbore. Od početka je bila među glavnim favoritima, a tokom debata je razmenjivala oštre reči sa Džozefom Bajdenom.

Međutim, posle početnih uspeha, kampanja nailazi na brojne probleme i ona odustaje.

U međuvremenu je nastavila da se zalaže za reformu socijalne pravde, naročito posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, koje je pokrenulo proteste širom SAD.

U avgustu se Džozef Bajden odlučuje za Kamalu Haris kao kandidata za potpredsednika SAD. Tada ju je nazvao "neustrašivim borcem za malog čoveka".