Читај ми!

Amerika bira: Tramp ili Bajden, neodlučni odlučuju

Građani Sjedinjenih Američkih Država danas biraju predsednika. Kandidati za četvorogodišnji mandat u Beloj kući su aktuelni predsednik i republikanac Donald Tramp (74) i demokrata, bivši potpredsednik Džozef Bajden (77). Izbori, čiji ishod s nestrpljenjem iščekuje cela planeta, već sada ulaze u istoriju, jer je više od sto miliona Amerikanaca iskoristilo pravo da glasa ranije, lično ili poštom, što je oko 50 odsto upisanih u birački spisak.

Ovoliki odziv na ranom glasanju promena je bez presedana, izazvana pre svega zabrinutošću zbog širenja koronavirusa i zainteresovanošću građana za izbore.

Poslednjeg dana kampanje, Bajden je održao govor u Pensilvaniji i Ohaju, a predsednik Tramp održao pet mitinga u Viskonsinu, Mičigenu, Severnoj Karolini i Pensilvaniji.

Tramp je jedan od poslednjih skupova održao na aerodromu u Kenoši u Viskonsinu, gradu koji su nedavno potresli nemiri posle policijskog ranjavanja Afroamerikanca Džejkoba Blejka.

Ivanka Tramp, ćerka aktuelnog predsednika, potvrdila je da je kampanja bila naporna. 

"Niko nije toliko radio kao moj tata, ostavio je srce na terenu", napisala je na Tviter nalogu.

Iako prema najnovijim anketama Bajden vodi, treba imati u vidu da 2016. skoro nijedno istraživanje nije najavilo pobedu Donalda Trampa, kao i činjenicu da je, zbog specifičnosti američkog izbornog sistema, on pobedio većinom u Elektorskom koledžu, iako je Hilari Klinton osvojila na izborima tri miliona glasova birača više.

Od presudnog značaja i ovog puta biće države koje imaju najveći broj elektora kao i takozvane "kolebljive" države.

Predsednika i potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država ne biraju građani neposredno, nego dajući svoj glas zapravo biraju elektore u matičnoj državi, koji se potom izjašnjavaju o kandidatima.

Poslednju godinu Trampovog mandata, ali i kampanju tokom koje se i on sam zarazio kovidom 19, umesto uobičajenih političkih i društvenih tema obeležila je pandemija koja je izazivala zdravstvenu ali i ekonomsku krizu i u kojoj je bez posla ostalo više desetina miliona Amerikanaca.

Uoči izbora, SAD beleže i po 100.000 novozaraženih dnevno. Obolelo je više od devet miliona Amerikanaca, a preminulo više od 230.000 ljudi, pa će po mišljenju mnogih ovi izbori biti svojersni referendum o upravljanju krizom u vreme pandemije.

Eksperti kažu da je odlučivanje pobednika ovih izbora posebno neizvesno zbog do sada nezabeleženog nivoa glasanja poštom.

Zbog različitih zakona u pojedinačnim državama o tome kada i kako se broje glasovi poštom, konačni rezultati u tim državama bi mogli da budu poznati nekoliko dana ili nedelja posle izbora.

Predsednik Tramp sumnja da će masovno glasanje poštom dovesti do netačnog izbornog rezultata i više puta je odbio da se unapred obaveže na miran prenos vlasti u slučaju da izgubi. Bajden je pak rekao da će prihvatiti izborne rezultate, pod uslovom da se glasovi pošteno prebroje.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара