Kad nas sve izda, on je tu

Setih se pre nekoliko dana, tokom jedne rasprave o medijima, svog prošlogodišnjeg letovanja. Rešena da, kao i obično, odmor provedem negde u Srbiji, odlučila sam se za malo drugačiju i opušteniju varijantu.

Pošto sam nagovorila sestru da se i njena porodica "uklopi" u moj plan, pronašla sam na internetu lepu i pomalo izolovanu vikendicu na Divčibarama. "Kupile" su nas fotografije prostranog, prelepog dvorišta sa igralištem za decu, letnjikovcem sa udobnim klupama i pogledom od kojeg zastaje dah. Dvorište je bilo baš takvo kakvo je izgledalo i na slikama, ali vikendica... Hm.. malo je reći da smo se razočarali!!!

Nameštaj u fazi raspadanja, kupatilo u koje vas je pomalo strah ući i kuhinja u koju odavno nije ušao neko s namerom da je očisti, bili su ipak manje zlo od pokvarenog televizora. Očaj je dostigao vrhunac onog trenutka kad smo shvatili da nemamo signal na mobilnim telefonima, a samim tim ni internet!!!

Znam, reći ćete sad da smisao odmora i jeste u tome da se čovek pomalo izoluje, ali u tom momentu nam je narednih sedam dana izgledalo kao prava noćna mora (posebno meni). Iako smo u prvi mah doneli odluku da zovemo čoveka koji nam je "podvalio", otkažemo sve i tražimo da nam vrati novac, posle prospavane noći rešili smo da ostanemo i uživamo u onome zbog čega smo i došli - u šetnjama, prirodi i čistom vazduhu.

Spasonosno rešenje, kada je informisanje u pitanju, pronašla sam jednostavno... u onome od čega živim!!!

Mobilni telefoni su bili "mrtvi" za bilo kakvu komunikaciju, ali ne i za radio signal! Narednih sedam dana radio nam je bio bukvalno "prozor u svet". Odatle su stizale informacije, muzika, zabava... Ako izuzmemo decu kojoj su malo nedostajali crtani filmovi, zajednički zaključak na kraju bio je da smo uživali!!!

Moram da priznam da sam bila ponosna! Radio, od kojeg živim i koji neizmerno volim, još jednom je dokazao kako je neuništiv! Baš ovaj, mikro-primer, pokazao je ranjivost televizije, interneta, mobilnih telefona, svih savremenih komunikacionih dostignuća, a potvrdio snagu i izdržljivost jednog jednostavnog medija kojeg su mnogo puta (srećom pogrešno) otpisivali i lepili mu etiketu – PREVAZIĐENO!

E pa nije prevaziđen! Radio se još davno hrabro izborio s naletom i usponom televizije koja, iako ga je uzdrmala iz temelja, nije uspela da ga i u potpunosti "izbaci iz trke". Iako je internet izgledao kao novi, još opasni neprijatelj, pokazalo se da ga je radio uspešno "pripitomio" i u njemu čak našao saveznika.

Internet je radio programe učinio još pristupačnijim i omogućio da postanu dostupni slušaocima širom planete, a mobilni telefoni su čitav proces toliko pojednostavili da nam je radio i bukvalno postao svakodnevni i celodnevni životni saputnik.

Znam da su savremene tehnologije takvim učinile i druge medije, ali samo radio može da preživi i bez njih. E baš ta osobina ga je i sačuvala i uverena sam da će tako biti i ubuduće. Pokušajte da zamislite bilo kakvu vanrednu situaciju u kojoj funkcioniše internet, ima struje i TV signal stiže do svakog kome su potrebne informacije! Teško!!!

S druge stane, jedan stari mobilni telefon ili, u najgorem slučaju, tranzistor na baterije omogućiće vam da slušate radio i budete dovoljno informisani. To često, u kriznim situacijama, može da bude i ona tanka, ali presudna razlika između života i smrti!

Zato... dok čitate ovo, uključite slobodno i radio. Mi smo tu, nećemo da vam smetamo, ali možete uvek da računate na nas!!!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво