Читај ми!

Vučić: Žestoka borba protiv kriminala

Krenuli smo u žestoku borbu protiv korupcije i kriminala, ne zato što je EU tražila istragu u 24 sporne privatizacije, već da bismo raskrinkali državno-političko-tajkunski kriminal, rekao je za RTS lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Država se ponaša odgovorno i ozbiljno i nema igre sa državom, kaže Vučić.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić rekao je večeras da je borba protiv korupcije i kriminala zapravo borba za napredak srpske ekonomije.

 Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Upitnik

 Gostujući u emisiji "Upitnik", Vučić je objasnio da se u borbu protiv korucije i kriminala nije krenulo samo radi rasvetljavanja 24 sporna predmeta, čije rešavanje je tražila EU, nego zbog toga što je neophodno raskrinkati i srušiti parazitski sistem državno-političko-tajkunskog kriminala.

Vučić je naveo da je država zbog zloupotreba tajkuna u četiri banke do sada na šteti 210 miliona evra, a ukupna šteta će dostići skoro milijardu evra.

Taj sistem moramo srušiti, rekao je Vučić i ukazao da je taj sistem napravljen tako da tajkuni direktno sarađuju sa političarima, uzimaju kredite od banaka koje nikada neće vratiti, a dobijaju ih bez ikakvih garancija.

Stoga je, prema njegovim rečima, rušenje tog parazitskog sistema uslov za napredak ekonomije.

Vučić je istakao da, za razliku od drugih, "koji misle da snagom decibela" ubeđuju birače, on govori o tome koliko je teško, govori istinu i ne obećava bolji život preko noći.

Poručio je da će se borbi za drugačiju i bolju ekonomiju i bolji životni standard građana pristupiti istom snagom kojom se pristupilo borbi protiv korupcije i kriminala.

Osvrćući se na pokušaje da se borba protiv korupcije izvrgne ruglu, lider SNS-a je rekao da svi znaju da je tajkunsko-političko-kriminalni sistem funkcionisao i svi znaju da su neki od njegovih najvećih kritičara i protivkandidata imali zajednička preduzeća i novine sa Miroslavom Miškovićem.

Podsetio je da i Evropska komisija i Transparensi internešenel vrednuju početne rezultate u borbi protiv korupcije.

Iako je, kaže, pesimista, ističe da je "srećan jer smo pokazali da je država jača". Naglašava da u Srbiji otkako je SNS na vlasti zakon važi jednako za sve.

"Ponosan sam na činjenicu što u ovoj zemlji vlada pravo. Država se ponaša odgovorno, ozbiljno", ocenio je Vučić i naglasio da "nema igre sa državom".

O slučaju Lazarević

Vučić je rekao da saslušanje bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića Branka Lazarevića nije izvedeno zarad izborne kampanje.

Primetio je da u Srbiji postoji princip da se u svemu vidi nešto loše i "nekakva belosvetska zavera", ali da, međutim, on nema nikakav problem s tim da u njemu vide krivca za sve.

"Nemam problem s tim, ali prihvatam veliki deo odgovornosti, za razliku od drugih koji od te odgovornosti beže. Sutra da dovedemo Šarića neko će reći da je doveden u izbornoj kampanji. Mislite da je nekome to potrebno zbog rezultata? Nije, ali naša je obaveza da ga dovedemo", poručio je Vučić.

Dodao je da je Šarić prvooptužen i da ne može da bude oslobođen nekakvim dogovorima, naglasivši da je odluka na sudu i da u to ne treba niko da se meša.

Vučić se osvrnuo i na izjavu lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića koji je, komentarišući saslušanje nekadašnjeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova i lidera SPS-a Ivice Dačića Branka Lazarevića, rekao da je to predizborna politička propaganda.

"Bio sam zaprepašćen izjavom pojedinih ljudi iz te koalicije", rekao je Vučić i ponovio da nije imao nikakve veze sa saslušanjem Lazarevića, podsetivši da je taj predmet pokrenut mnogo ranije, za vreme prethodne vlasti.

"Kao što mi ne pada na pamet da ga štitim, ne pada mi ni na pamet da određujem kada će se to dogoditi. Ali, zaprepašćen sam time da neko to pokušava da prebaci na SNS, jer odlaganje slučaja Lazarević nikada niko nije zatražio iz SNS-a", rekao je Vučić.

Lider naprednjaka je dodao da će taj slučaj biti ispitan kao i svi drugi i da je nebitno iz koje je neko partije.

Nema "ukrajinskog scenarija" u Srbiji

Lider SNS poručio je da se u Srbiji neće desiti "ukrajinski scenario" i da će Srbija biti mirno i dobro mesto za život.

"U Srbiji da bude haos, nemir i nestabilnost - taj film neka zaborave", rekao je Vučić i naglasio da je Srbija mirno i dobro mesto za život i da će "imati dobru budućnost ako se budemo ozbiljno i odgovorno ponašali".

Dodao je da neki sada hoće da upadaju po kućama, po crkvama, džamijama...i poručio da se to neće desiti.

Lider SNS-a kaže da je tokom predizborne kampanje učestvovao samo na dva ili tri skupa. "U koji god grad da odem ne mogu da održim miting jer mi se skupe nezadovoljni radnici kojima sam ja kriv i traže podršku", rekao je Vučić.

"Rekao sam da neću da budem kriv za nešto što je neko drugi uradio", rekao je lider SNS-a.

Govoreći o poseti Smederevu, kada su ga ispred Gradskog odbora stranke sačekali radnici "Želvoza", Vučić je rekao da su sa tim radnicima "našli neko rešenje". "Nisam u stanju da rešim sve probleme Srbije, ali sam spreman da razgovaram sa svakim", rekao je Vučić.

Solidarni porez ostaje 

Vučić je rekao da će "solidarni porez" ostati na snazi bar još neko vreme, jer je ekonomsko stanje takvo da zahteva štednju. "Ja neću zbog izbora i rejtinga da pričam građanima neistine", rekao je Vučić.

On je rekao da sada svi u kampanji, "i oni u vlasti i oni u opoziciji", kažu da je taj porez nepotreban, da ga treba ukinuti, da je narod dugo loše živeo i da mu to ne treba, iako su svesni da su posle izbora bolni rezovi neminovni.

"Ja govorim da je nemoguće da ne štedimo i da ćemo da dobijemo pare sa neba" naveo je Vučić. On je podsetio da će MMF doći i da prvi put dolazi u neku zemlju u kojoj je, kao što je slučaj sa Srbijom, u toku izborna kampanja.

"Dolaze zato što veruju i meni i ministru finansija Lazaru Krstiću da ćemo ozbiljno raditi na tome da se deficit ne povećava".

Rekao je da MMF traži 400 miliona evra dodatnu uštedu, i da bi svi koji sada u kampanji poručuju da neće ništa od bolnih rezova da preduzimaju, morali upravo to da urade posle izbora.

"Ličnim primerom ću vam pokazati u narednih nekoliko dana kako za državu pametnom politikom i dobrom diplomatijom možete da obezbedite na poklon bezmalo 250 miliona evra, da ne kažem milijardu dobrih zajmova", rekao je Vučić.

Srbija će biti dobro mesto za život i naša deca će imati dobru budućnost, uveren je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija od 2016. godine ne sme da ima problem sa fiskalnim deficitom, koji ne sme da pređe četiri odsto.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво