Читај ми!

Uzlet "Er Srbije", pad "Kroacija erlajnsa"

U tekstu pod naslovom "Kako smo sistematski uništeni od idiota", hrvatski novinar Denis Kuljiš analizira slučajeve dve nacionalne avio-kompanije, "Er Srbije" i "Kroacija erlajnsa". Tekst prenosimo u celini.

Koncem prošle godine, srpski avioprijevoznik "Er Srbija" (dobri stari JAT koji se ukrasio novim logom s dvije tičurine) započeo je operirati kao "strateški partner" emiratske kompanije "Etihad" iz Abu Dabija.

Divovska kompanija sa sto većinom širokotrupnih aviona, osim u "Er Srbija" ima sad sličan "strateški" udio u "Alitaliji", "Er Berlinu", "Er Lingusu", indijskom "Džet ervejsu" i dvije australijske velike avioprijevozničke tvrtke.

"Dil" sa Srbima bio je jednostavan - vlada je prepustila 49% vlasništva i, faktično, menadžment kompanije. "Etihad" (to na arapskom znači: Junajted) doveo je zatim upravu sastavljenu od australijskih i drugih stručnjaka, a za direktora postavio Danu Kondića, Australijanca srpskih korijena treće iseljeničke generacije.

Zatim su poduzeće opskrbili novim avionima - prebacili su im osam Erbaseva A319 i dva A320, a još ih 10 naručili od proizvođača. Stare, amortizirane Boing 737-300 koje je kupovala još Jugoslavija, prebacili su u posebnu čarter-kompaniju "Aviolet" koja će ljeti letjeti na mediteranske turističke destinacije, a zatim gdje već nađu posla.

Osim aviona, ulaskom u prometnu mrežu "Etihada", "Er Srbija" je otvaranjem novih destinacija dobila milijun novih putnika na međunarodnim linijama i nakon godinu dana ostvarila porast od - 70 odsto prometa! Sad ima oko 2,5 milijuna putnika godišnje.

Na beogradskom aerodoromu "Nikola Tesla" vlada gužva - očekuje se pet milijuna putnika i tek dograđenu zračnu luku uskoro će opet trebati proširivati. Po podacima europske asocijacije, aerodrom "Tesla" drugi je po rastu na kontinentu - 2014. godine broj putnika povećao se za 32 odsto.

Zašto se to sve dogodilo? Pa "Etihad" je bivši JAT pretvorio u južnoeuropsku podružnicu, "fider" operatera na kraćim rutama za interkontinentalne putnike, a beogradska zračna luka postala je tako jedan od njegovih "habova" - uz Cirih, Rim, Berlin... Time je smanjio operativne troškove jer mu je jeftinije ako putnike prevoze Srbi preko Beograda, dok je ovima to odmah donijelo veliki priljev na aerodoromu od naplate pristojbe, te povećanje naknade za prelet preko područja beogradske kontrole letenja.

Za to vrijeme u Zagrebu... "Kroacija erlajns" imala je u zadnje dvije godine pad prihoda od 10 odsto godišnje, kulumativno više od 20 odsto, te sedampostotno smanjenje putničkog prometa u prošloj godini. Te dvije godine, otkako firmu vodi novo rukovodstvo, nisu bile uspješne, ali su pad kompenzirali računovodstvenim smanjenjem amortizacije zrakoplova u 2013. (što im je omogućila Vlada), odnosno prodajom dva motora i jednog aviona koji nisu bili pod hipotekom.

Prethodna uprava uspijevala je ostvariti godišnji rast prihoda od 10 - 14 posto, pa je kompanija 2012. dostigla rekord s 1,951.501 prevezenim putnikom. Tada je "Kroacija" bila regionalni lider, stajala je puno bolja od "Adrije", da se i ne govori o JAT-u koji se raspadao, ili o bezizglednom "Er Montenegro".

Uostalom, Hrvatska je upravo bila ušla u Europsku uniju. No, čudesnim obratom, "Kroacija" sad je među regionalnim avioprijevoznicima tragični slučaj. Za te dvije godine ostvarila je realni gubitak od 187 milijuna kuna (kompenziran računovodstvenim "trikom" i prodajom osnovnih sredstava) pa se govori o puno manjem ukupnom gubitku - oko 40 milijuna kuna, odnosno, "prošlogodišnjoj operativnoj dobiti". U stvarnosti poslovanja - to je fikcija.

Najveća slabost firme ionako su bili preskupo plaćeni avioni, nabavljani po cijenama 60 posto većim od tržišnih, iako je nad tim ugovorima bdjeo sam šef Tuđmanova kabineta, nepotkupljivi inženjer Šarinić. A sad se taj preskupo kupljen avion prodan po cijeni nižoj od knjigovodstvene, što reflektira nuždu u kojoj se firma našla otkako njom upravlja Krešimir Kučko, proteže sadašnje Milanovićeve administracije.

Nikome nije jasno zašto se na to mjesto u presudnom trenutku postavljen čovjek bez ikakvih referenci osim unutarkompnijskih (u "Kroaciji" je zaposlen već 22 godina). Pojavila se stoga priča da je njegova majka najbolja prijateljica majke premijera Milanovića. "Kroaciju" je, dakle, preuzela nova uprava, a istodobno su napravljena još dva povezana, fatalna poteza, od kojih se hrvatski avioprijevoznik, hrvatski avio-promet i turistička privredna grana neće godinama oporaviti.

Smrtonosni potez broj dva: sav onaj "mrtvi kapital" preskupo nabavljene flote financiran državnim garancijama, prebačen je u pasivu poduzeća, a polovica je otpisana na trošak poreskih obveznika. Zašto je dug koji je napravila država i za nj izdala garancije, to sad prebcila na teret kompanije? To nije učinjeno s mrtvim i polumrtvim brodogradilištima, ali je učinjeno osjetljivoj kompaniji u hrvatskom vitalnom turističkom sektoru, koja posluje na surovom svjetskom tržištu gdje se operira s minimalnim profitima, izložena kataklizmama - erupcijama vulkana ili obaranjem aviona koje zatim pokrvari ekonomiju zračnih koridora... Zašto su to učinili?

Linić se, navodno, odupirao, ali, nasrtao je brahijalno ministar za kojega se jedinoga može sa sigurnošću reći da je još "otkačeniji" od svog premijera. Ideju o "konsolidaciji duga" zagovarao je i forsirao Hajdaš Dončić, ministar prometa, koji je doktorirao iz turizma radom o zagorskim "vinskim cestama" (i to kod potpredsjednika vlade Grčića), a podržavao ga je i sam Milanović, tvrdeći da bi ostavljanje garancija izvan bilance bilo neprihvatljivo za Europsku komisiju.

No, kao i gotovo uvijek kad on nešto zaključi o tome što misli u Komisiji ili u Uniji, pokazalo se da nije u pravu. Slovenska "Adrija" napravila je isti takav plan restrukturiranja po kojem država preuzima garancije, a Komisija ga je prije nekoliko dana odobrila i usvojila. To je bio, zapravo, plan stare, smijenjene uprave "Kroacije" koji su Ljubljančani preuzeli od iste konzultantske kancelarije!

Treća fatalna i doista nepopravljiva šteta učinjena je prilikom pregovora o gradnji novog Zagrebačkog aerodroma. Natječaj za projekt provela je još legendarna Sanaderova vlada.

Svima dobro poznati Jure Radić, pobijedio je Zahu Hadid, Sir Normana Fostera i Renca Piana, tri najveća arhitekta današnjice. Odabrani projekt neizmjerno je i nepotrebno skup. Jasna ekonomska računica - promet pomnožen s aerodromskom pristojbom i uvećan stopom rasta zračnog prometa u Europi - pokazuje da je cijena više nego dvostruka u odnosu na realnu isplativost. Sanaderovski maheri čak su htjeli zgradu izmjestiti na privatno zemljište, ali to je u zadnji čas spriječio pošteni direktor Tonči Peović, koji se nekom greškom u pravi čas našao na odgovornoj funkciji.

Na natječaju za gradnju aerodoroma, pobijedila je francuska državna kompanija koja već drži istarski Ipsilon. Ta im je cesta prepuštena u koncesiju s tim da izgrade pun profil auto-ceste kad se dostigne ugovoreni promet. Kako se ugovoreni promet nikako ne ostvaruje, po ugovoru nad kojim je također bdjeo neporočni Šarinić, umjesto da kompanija plaća Hrvatskoj, Hrvatska plaća kompaniji. Nešto slično dogodit će se vjerojatno i s aerodromom Zagreb.

Suočeni s previsokom cijenom gradnje i nerealnim očekivanjima, francuski su predstavnici odlučili odustati od ugovora o gradnji nove zagrebačke zračne luke. To bi uzrokovalo skandal jer Milanovićeva vlada poslije prve godine mandata ne bi mogla pokazati ni jednu stranu investiciju. Tada je Dončić izveo svoju predstavu...

Uz asistenciju "Jutrnjeg lista" demonstrirao je pozu tvrdog i nesalomivog pregovarača, koji ne odustaje ni od jedne stavke, a prilježni novinari opisvali su frncuske službenike koji, crveni u licu i znojni, odlaze pogruženi iz njegova kabineta... Pritom je Dončić dobivao stopostotnu Milanovićevu podršku.

I onda, dramatični preokret, trijumf. Francuzi krotko pristaju na sve, ali se pritom potpisuju i dva aneksa. Jesu li to "tajni aneksi"? U svakom slučaju nitko ih javnosti nije prikazao. Logična je pretpostavka da je u aneksima preciziran target - broj putnika koji valja postići da bi koncesionar počeo s plaćanjem koncesijske naknade. No, Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ d. d.) na moj upit demantira da je riječ o "pet milijuna putnika". No, ne spominju neku drugu brojku. Niti pojašnjavaju što piše u aneksima.

Inače, izvorni ugovor na engleskom s francuskom tvrtkom potpisao je pomoćnik ministra koji ne zna engleski. Hajdaš Dončić kasnije je izjavio da je ugovor "najkompliciraniji ikad potpisan ugovor o koncesiji za jednu zračnu luku". Što on o tome zna? Gdje je on i kada vidio još neki takav ugovor? I zašto je ugovor kompliciran, kad bi mogao biti sasvim jednostavan? Ako je kompliciran, znamo tko je tu koga preveslao, jer nam je dobro poznat doseg oba ova hrvatska potpisnika...

"Kroacija" pada i propada, a ona je glavni generator prihoda dok nitko drugi neće doći na Pleso, ako ne postoji lokalna mreža za razvoženje putnika. Francuska firma nije vitalno zainteresirana da se broj putnika povećava, nego pristojbe, tako da maksimira svoj profit na postojećoj infrastrukturi. Pristojbe zaista rastu. A nova zgrada? Pa gradit će se, ali jaaaako polako. Možda čak bude završena u neko nedogledno ili dogledno vrijeme...

Budući da je koncesionar aerodoma zainteresiran za visoke, a ne za niske pristojbe, tu se neće spuštati ni "lou-kost kerijeri", jeftine aviokompanije, i one već biraju alterntivne aerodrome, prije svega na obali, a zatim, bit će im zanimljiva i zračna luka u Ljubljani (to je ipak samo sat i pol autom, što ulazi u tzv. "catchmant area", "lovno područje" putnika jednog aerodroma).

Štoviše, hrvatske turističke zajednice i lokalna vlast poticat će lou-kostere da idu na njihove aerodromske destinacije. Ne smiju ih direktno sponzorirati, ali im mogu davati novac na posredan način - recimo objaviš oglas u kompanijskom magazinu po cijeni pet puta većoj od one koja se plaća "Fajnenšel tajmsu" i tko ti što može prigovoriti? To je, kao, "nišno oglašavnje" i evo, vidite, donosi rezultat - u svakom Dnevniku voditelji svršavaju zbog porasta prometa na jadranskim aerodromima.

Time se uzima posao propaloj "Kroaciji" i zagrebačkom aerodoromu, te ubijaju zrakoplovna industrija i turizam. Ali ljudi koji te stvari prate u medijima, previše su neupućeni i čim se upale studijska svjetla, ukoče se kao zečevi osvjetljeni farovima, a zatim stanu verglati o gužvama na cestama i na aerodromima...

Da se oživi "Kroacija", naravno, potreban je strateški partner. To je svakome jasno, čak i Hajdašu Dončiću. Zato je sam sjeo u avion i prije godinu dana odletio u Indoneziju da ondje razgovara s nacionalnom kompnijom "Garuda".

"Garuda" do prije dvije godine uopće nije smjela slijetati na aerodrome u EU, jer nema odgovarjuće sigurnosne certifikate. Osim toga, tamo je na vlasti partija koja i danas kao državni praznik slavi dan kad su pobili milijun do milijun i pol komunista, što veterani evociraju vodeći novinare na "killing fields" gdje su obavljali masovna smaknuća. Očito, promaklo im je da je Hajdaš Dončić postkomunist, jer je inače pitanje bi li se vratio doma u jednom komadu, ili bi njime nesuđeni partneri nahranili ribe.

Strateškog partnera sad će biti praktično nemoguće naći - zašto da dođe na Zagreb, u nacionalni "hab", gdje će mu Francuzi nametnuti francuske cijene? Pa cijeli je štos u tome da se smanji trošak ispod najvišeg europskog, inače bi svi naprosto letjeli u Minhen, ili pak u Budimpeštu, gdje su ljudi ipak razumni i možeš se dogovoriti oko manjih pristojbi ili cijene goriva povoljnije kod MOL-a, nego kod INA-e.

S padom "Kroacijina" prometa, koji je neminovan, pokvarit će se ekonomija lokalnih aerodroma u vansezonskim mjesecima, a tih je pet puta više nego ljetnih. I sad se rute zimi subvencioniraju, da se zračne luke, avionski prijevoz i turizam uopće održe. Prema tome, divovska investicija u dubrovački aerodrom s potporom europskih strukturnih fondova, imat će, zapravo, nepoželjan učinak odvlačenja i ono malo prometa iz Zagreba, koji se sad pretvara u sekundarni nacionalni aerodrom, iako jedino ta zračna luka ne ovisi o sezonskim oscilacijama!

Katstrofa, tragedija, trijumf idiotizma... Nevježe koji su sve ovo zamijesili nisu se čak ni oparili, jer su previše nesposobni da organiziraju normalnu korupcijsku šemu, u kojoj digneš s vrha, umjesto da sve upropastiš pa onda vičeš - Ja sam pošten! Ja sam pošten! Što mi imamo od vašeg poštenja? Ne može čovjek dočekati da se ta sumnjiva populcija opet vrati u svoje mišje rupe, vinske kleti, smrdljive birtije i opskurne komitete, gdje jedan drugome prodaju jeftinu demagogiju.

Kako spasiti stvar? Je li poslije svega uopće moguće zamisliti neku suvislu strategiju? Ne znam. Treba sve promisliti fundamentalno i krenuti od nule, odnosno, iz velikog minusa.

Na nove destincije dotle ćemo opet letjeti preko Beograda. Oni sad gotovo svakoga dana slijeću na Pulu, Split i Dubrovnik. Split - Beč? Može se jedino preko Beograda. Split - Beograd, povratna? Sto i trideset eura. Pariz iz Dubrovnika i natrag? Sto i osamdeset. Tirana - Beograd? Sto eura, povratna. Iduće godine, "Er Srbija" otvara direktne linije širokotrupnim avionima za sjevernu Ameriku i Kinu. Otvore li i liniju za Zagreb, možemo odmah zatvoriti dućan.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво