Čitaj mi!

Prenosimo

Hitlerova osveta Mladoj Bosni

Lider nacističke Nemačke Adolf Hitler kao pokolon za svoj rođendan dobio spomen-ploču Gavrilu Principu koja mu je poslata iz okupiranog Sarajeva, svedoči fotografija koju je objavio list "Vreme". Mrtvace treba pokopati, misli Hitler, a ova ploča koja slavi slobodu i nemačko poniženje sada je nadgrobna ploča njihovoj zemlji i njihovim snovima, navodi se u tekstu "Vremena".

Beogradski nedeljnik "Vreme" objavio je u fotografiju lidera nacističke Nemačke Adolfa Hitlera kako posmatra spomen-ploču Gavrilu Principu koja mu je poslata iz okupiranog Sarajeva.

Na crno-beloj fotografiji koju je, kako navodi Vreme, načinio njegov službeni fotograf Hajnrih Hofman, vidi se Hitler i ispred njega spomen-ploča s natpisom "Na ovom istorijskom mestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidovdan 15. (28) juna 1914".

Gavrilo Princip, pripadnik organizacije Mlada Bosna, ubio je 28. juna 1914. godine u Sarajevu austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Taj atentat poslužio je Austrougarskoj za ultimatum Srbiji i napad na nju čime je počeo Prvi svetski rat.

Tvrdi se da je fotografija snimljena na Hitlerov rođendan, 20. aprila 1941. godine, u vagonu specijalnog voza "Amerika", koji je u to vreme stajao na slepom koloseku pruge Beč-Grac, kod mesta Menihkirhen.

Hitleru je tada uručen rođendanski poklon, "jedini ratni trofej raskomadane Jugoslavije", spomen-ploča Gavrilu Principu doneta iz okupiranog Sarajeva, navodi se u tekstu Muharema Bazdulja.

Nacistička vojska ušla je u Sarajevo 17. aprila 1941. godine, a skidanje ploče zabeleženo je kamerom.

"Firer je bio srećan što mu je njegova vojska iz dela sveta koji nije vredan kostiju ni jednog jedinog pomeranijskog grenadira uspela da mu na dar donese jedinu stvar iz te ubijene zemlje koja mu nešto znači: ploču kojom su u Sarajevu odali počast Gavrilu Principu", navodi se u tekstu.

Mrtvace treba pokopati, misli Hitler, a ova ploča koju su podigli da slave svoju slobodu i nemačko poniženje sada je nadgrobna ploča njihovoj zemlji i njihovim snovima", piše Bazdulj.

Hofman je snimio više od dva miliona Hitlerovih fotografija, a u tim fotografijama ogleda se Drugi svetski rat iz vizure nemačkog nacističkog vođe.

broj komentara 42 pošalji komentar
(nedelja, 10. nov 2013, 18:33) - Srboljub Lazic [neregistrovani]

Hitler

Adolf hitler je bio jedan monstrum.

Hitler je bio bez dusu.

Najgore osobu bio Adolf Hitler!

(četvrtak, 07. nov 2013, 03:10) - anonymous [neregistrovani]

Pravo

Svako na ovom svetu ima pravo na svoje misljenje o Principu. Za jedne ce biti heroj za druge maloletnik koji je ubio nenaoruzanog predstolonaslednika i njegovu trudnu zenu. I, svi su u pravu.

(utorak, 05. nov 2013, 01:27) - ;-) [neregistrovani]

Što ti je multimedija ekspert, a

Sa video snimka skidanja ploče 1941 može se jasno uočiti da to postoji na ploči i da nije odraz nečega u okolini tako da se može zaključiti je to orginalna fotografija.

(subota, 02. nov 2013, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

Falsifikat!!!

Pogledajte plocu! Oslikava se drvece u nekoj aleji, a njih trojica u "cetiri zida", strogo!

(petak, 01. nov 2013, 15:35) - anonymous [neregistrovani]

re: Hitler

I tebi je mjerodavniji ''majn kampf''(namjerno malim slovima) od slike koja govori vise od stotinu rijeci??

(petak, 01. nov 2013, 12:21) - Orthodox [neregistrovani]

Istorija se ponavlja

Malo manje od 50 godina kasnije, potomci tih istih fašista, nacista i njihovih domaćih pomagača, ponovo su skinuli ploču sa imenom Gavrila Principa. Sve je jasno, dalji komentar nije potreban.

(petak, 01. nov 2013, 11:42) - djordje [neregistrovani]

bg

Treba li uopste polemisati?

(petak, 01. nov 2013, 11:35) - dragan [neregistrovani]

Tabla

Nije dugo uzivao u osveti jer nesto kasnije Kad smo mi stigli do njega on se zapalio od straha!!!

(petak, 01. nov 2013, 10:54) - Dubrovcanin001 [neregistrovani]

Gavrilo

Ko hoce da zivi, nek' mre; ko hoce da mre, ZIVJECE VJECNO!!!

(petak, 01. nov 2013, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

svemiscini

Da je ova slika plod fotoshopa, a navodna tema obicna ujdurma klepaca .Jedna slika daje hiljade odgovora sto cini objasnjenje jos kompolikovanijim.I na kraju cemu revizaja proslosti i nadmudrivanja? Pitam se imamo li pametnija posla nego da razglabamo sta je mislio hitler ili sta je mislio bilo ko tada?Dokonost ili nedostatak bureka sa jogurtom za jutarnje grickanje ?