Putin posetio dno Bajkala

Ruski premijer Putin spustio se u mini podmornici na dno Bajkalskog jezera. Na pitanje da li namerava i da se vine u svemir odgovorio je odrično, jer "ima dovoljno posla i na Zemlji".

Premijer Rusije Vladimir Putin spustio se u mini podmornici "Mir-2" na dubinu od 1.400 metara, na dno Bajkala, najdubljeg jezera na svetu.

U misiji koja je trajala četiri i po sata, pedesetšestogodišnji premijer Rusije je posmatrao kristale koji sadrže prirodni gas, a kojima je ovo jezero u Sibiru izuzetno bogato.

"Ovako nešto u životu još nisam video. Ovo je veoma izuzetno iskustvo", izjavio je Putin novinarima posle izranjanja, izgledajući pomalo ubledeo i sa blagom vrtoglavicom.

Upitan da li namerava da se vine i u svemir, Putin, koji se isprobao i kao pilot borbenog aviona i kao lovac na sibriskog tigra, odgovorio je odrično, navodeći da "ima dovoljno posla i na Zemlji".

Dopisnici ističu da ovo podvodno istraživanje dodatno pospešuje imidž Putina, kao čoveka od akcije.

"Impresioniralo me je ono što sam video. Sopstvenim očima sam video kakav je stvarno Bajkal, u svoj svojoj veličanstvenosti", rekao je Putin.

Uglavnom netaknuto dno jezera ima zalihe klatrat hidrata - kristala punih prirodnog gasa.

Stručnjaci navode da ove rezerve metana pariraju onim najvećim na svetu, mada je njihova eksploatacija zabranjena.

Bajkalsko jezero je jedno od svetskih lokacija pod zaštitom UN.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво