Najbolji američki filmovi po žanrovima

Američki institut za film (AFI) sastavio je listu najboljih filmovima po žanrovima, a među pobednicima su “Snežana”, “Mala Skitnica” Čarlija Čaplina i “Kum” Marlona Branda.

AFI je birao filmove u 10 žanrova među kojima su i trileri, vesterni, sportske priče i drame u sudnici.

U kategoriji najboljeg crtanog filma, na prvom mestu je "Snežana i sedam patuljaka", u žanru fantazija za najbolji je proglašen "Čarobnjak iz Oza", čiji su junaci Doroti i njen psić, a u selekciji naučna fantastika, pobedila je "2001: Odiseja u svemiru" sa kompjuterom HAL-om koji se oteo kontroli.

Najbolja romantična komedija je, po mišljenju glasača AFI-ja, Čaplinova "Svetlosti velegrada", dok je u kategoriji gangsterskih filmova na prvom mestu "Kum", prvi deo.

Među vesternima, za najbolji je proglašen film "Tragači", za sportske priče "Razjareni bik", drame u u sudnici "Ubiti pticu rugalicu", za epsku priču "Lorens od Arabije" a u žanru misterija "Vrtoglavica".

Alfred Hičkok dominira u kategoriji misterija. Uz "Vrtoglavicu", on ima još tri filma uvrštena u 10 najboljih: "Prozor u dvorište" (treće mesto), "Sever-severozapad" (sedmi) i "Pozovi M radi ubistva" (deveto mesto).

"Svetlosti velegrada" iz 1931. samo je jedan od dva nema filma na žanrovskoj listi AFI-ja, a dobio je više glasova od popularnih modernih romansi kao što su "Eni Hol" (na drugom mestu), "Kad je Hari sreo Seli" (šesto mesto) i "Besani u Sijetlu" (deseto mesto).

Za pobednike su glasali glumci, sineasti kritičari i drugi filmski profesionalci, a u svakoj kategoriji AFI je predložio po 50 filmova.
Institut je do sada pravio liste 100 najboljim američkih komedija, ljubavnih priča, glumaca i nezaboravnih citata.

U kategoriji crtanih filmova, najčešće se javlja ime Volta Diznija: uz "Snežanu", prvi dugometražni animirani film, u prvih pet su se našli "Pinokio", "Bambi", "Lavlji kralj" i "Fantazija".

Neki sineasti su birani u usko specijalizovanom žanru, kao Hičkok sa misterijama i Džon Ford sa vesternima, ali neka druga imena se pojavljuju u više kategorija.

Stiven Spilberg je na trećem i osmom mestu u žanru epskih priča s ostvarenjima "Šindlerova lista" i "Spasavanje redova Rajana", i na trećem u kategoriji naučne fantastike sa "I-Tijem vanzemaljcem".

Ime Stenlija Kjubrika figurira takođe u dva žanra: uz "2001" na vrhu liste u naučnoj fantastici, tu je četvrtom mestu "Paklena pomorandža", a u kategoriji epskih priča na petoj poziciji je njegov "Spartakus".

Uz "Razjarenog bika" Martin Skorseze je i u kategoriji gansterskih filmova sa "Dobrim momcima" koji su na drugom mestu.

I imena glumaca se pojavljuju u različitim žanrovima. Džejms Stjuart je u četiri kategorije: "Život je divan" koji je na trećem mestu, "Harvi" na sedmom među fantazijama i "Filadelfijska priča" koja je peta u žanru romantične komedije.
Stjuart je igrao i u "Anatomiji jednog ubistva" koja je rangirana kao sedma u žanru drame u sudnici, kao i u dva Hičkokova hita, "Vrtoglavici" i "Prozoru u dvorište".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво