„La Tomatina" - borba paradajzom

Preko 40 hiljada ljudi iz svih krajeva sveta je došlo na festival „La Tomatina" u španskom gradiću na istoku zemlje, da bi učestvovalo u čuvenom gađanju trulim paradajzom.

„La Tomatina", tradicionalna paradajz-bitka u španskom mestu Bunjolu, u pokrajini Valensija, u sredu je okupila više od 40.000 ljudi, u gradu koji u normalnim okolnostima broji nešto više od 9.000 stanovnika.

U protekle 64 godine, svake poslednje srede u avgustu mesecu upriličeno je masovno gađanje paradajzom u ovom gradiću na istoku Španije, a u bici učestvuju turisti iz brojnih zemalja sveta među kojima su Japan, Australija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Učesnicima je na raspolaganju bilo 100 tona trulog paradajza koji je kamionima dopremljen do glavnog trga Placa del Pueblo.

Mnogi dođu „pripremljeni" za gađanje - u kupaćim kostimima, sa maskama za ronjenje, ali džabe, kašasta masa prodire svuda. Vlasnici radnji zato pokrivaju izloge plastičnim pločama.

Tokom bitke koja je trajala oko jedan sat, ulicama Bunjola potekao je sok od paradajza.

Učesnici su se posle okupali u obližnjoj reci, a lokalne vlasti su postavile i stotine tuševa.

Gradić je zatim, za manje od pola sata, očišćen šmrkovima i metlama, a u čišćenju su pomogli stanovnici.

Inače, osim čuvene „paradajz bitke", ovaj festival odlikuju i muzika, ples, parade i vatrometi, a veče pred bitku, učesnici se takmiče u pravljenju „paelje".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. јун 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом