„La Tomatina" - borba paradajzom

Preko 40 hiljada ljudi iz svih krajeva sveta je došlo na festival „La Tomatina" u španskom gradiću na istoku zemlje, da bi učestvovalo u čuvenom gađanju trulim paradajzom.

„La Tomatina", tradicionalna paradajz-bitka u španskom mestu Bunjolu, u pokrajini Valensija, u sredu je okupila više od 40.000 ljudi, u gradu koji u normalnim okolnostima broji nešto više od 9.000 stanovnika.

U protekle 64 godine, svake poslednje srede u avgustu mesecu upriličeno je masovno gađanje paradajzom u ovom gradiću na istoku Španije, a u bici učestvuju turisti iz brojnih zemalja sveta među kojima su Japan, Australija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Učesnicima je na raspolaganju bilo 100 tona trulog paradajza koji je kamionima dopremljen do glavnog trga Placa del Pueblo.

Mnogi dođu „pripremljeni" za gađanje - u kupaćim kostimima, sa maskama za ronjenje, ali džabe, kašasta masa prodire svuda. Vlasnici radnji zato pokrivaju izloge plastičnim pločama.

Tokom bitke koja je trajala oko jedan sat, ulicama Bunjola potekao je sok od paradajza.

Učesnici su se posle okupali u obližnjoj reci, a lokalne vlasti su postavile i stotine tuševa.

Gradić je zatim, za manje od pola sata, očišćen šmrkovima i metlama, a u čišćenju su pomogli stanovnici.

Inače, osim čuvene „paradajz bitke", ovaj festival odlikuju i muzika, ples, parade i vatrometi, a veče pred bitku, učesnici se takmiče u pravljenju „paelje".

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 01. okt 2010, 08:28) - anonymous [neregistrovani]

Morbidno!

Glad u svijetu,ekonomska kriza kako u svijetu tako i u Spaniji, a oni se gadjaju hranom! E,moji "zapadnjaci",licemjerje i pohlepa ce vas unistiti!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">