Evropljani luduju za „oldtajmerima"

Svaki stoti automobil u Evropi je „oldtajmer". Međutim, ljubitelji ovih automobila uopšte nisu stari, polovina njih je mlađa od 45 godina. Kupci objašnjavaju da kupovinom automobila kupuju i njegovu istoriju.

U Nemačkoj ima 786.000 ljubitelja „oldtajmera" - najmanje 30 godina starih automobila, koji oličavaju vrednosti ranijih vremena - organizovanih u gotovo 2.000 klubova.

Ljubitelji starih automobila, međutim, nisu samo stari ljudi. Više od polovine njih (55 odsto) mlađe je od 45 godina, dok ih je samo 24 procenta starije od 55, objavio je nemački radio „Dojče vele".

Da u pitanju nije samo hobi, ili moda, pokazuje i podatak da na poslovima oko "oldtajmera" platu zarađuje 25.000 ljudi, a da svaki ljubitelj „vintidž" automobila, u proseku, na svog ljubimca godišnje potroši gotovo 1.200 evra.

U Evropi je 700 muzeja oldtajmera, koje godišnje poseti 75 miliona radoznalaca, a samo u Nemačkoj je više od stotinu takvih muzeja.

O interesovanju za automobile koji oličavaju prošla vremena svedoči i tiraž specijalizovanih časopisa koji dostiže 20 miliona primeraka. Najzad, svaki stoti automobil u Evropi je oldtajmer.

Na pitanje zašto su tako popularni, Klaus Kindel iz „Mercedesa" objašnjava: „Kada kupujete stari auto, ne kupujete samo njega, nego i njegovu istoriju i predistoriju".

Cene oldtajmera variraju. Kindel brine o jednom od najskupljih, koji košta dva i po miliona evra. I tu je u ceni značajnu ulogu imala baš istorija.

„Od ovog tipa 'mercedesa' napravljeno je samo pet komada u septembru 1939. godine. Ovaj je bio isporučen rumunskom kralju Karolu, trojica 'mercedesovih' vozača odvezla su ga iz Štutgarta u Bukurešt", priča Kindel.

U principu, što stariji i očuvaniji - to je oldtajmer skuplji.

„Egzotični" posleratni oldtajmeri mogu se naći za mnogo manje novca. Recimo, ruska „volga" iz 1967. - za 3.200 evra, ili istočnonemački „vartburg" iz 1964. za još manje - 2.100 evra, ali zato „mercedes" iz 1953. već košta 28.500 evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво