Читај ми!

Bez novih uslova

Nastavljamo borbu zajedno, poručio glavni haški tužilac Serž Bramerc posle sastanka sa Vladimirom Vukčevićem. Pitanje jataka nije novi uslov Haga Srbiji, saopštio Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovarali su u Beogradu o jatacima haških begunaca i problemima u zaštiti svedoka. Susret sa predsednikom Borisom Tadićem planiran je za sutra.

"Nastavljamo borbu zajedno", poručio je Bramerc na kraju sastanka sa Vukčevićem.

Portparol tužilaštva Bruno Vekarić koji je prisustvovao razgovorima u Specijalnom sudu, rekao je da se Bramerc zanima za nekoliko slučajeva, ali da iz objektivnih razloga ne može da o tome govori.

"Imamo zajednički Akcioni plan kako ćemo dalje delovati", rekao je Vekarić.

Vekarić je dodao da je na sastanku bilo reči i o problemima koji su se nedavno pojavili u nekim predmetima, a tiču se zaštite svedoka.

On je posebno naveo da je Vukčević sa Bramercom razmatrao mogućnost da se Protokol o saradnji između Srbije i BiH o ustupanju dokaza potpiše iduće sedmice u Hagu, ukoliko se bosanska strana sa tim saglasi.

Sa glavnim haškim tužiocem razgovarao je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Posle tog sastanka saopšteno je da pitanje sprovođenja istrage u slučaju jataka bivših haških begunaca nije novi uslov Tribunala Srbiji, ali taj sud očekuje od nadležnih organa u Beogradu njegovo razrešenje.

Ljajić i Bramerc su se složili da je saradnja Srbije i Haškog tribunala u oblasti dostavljanja dokumentacije, pristupa arhivama državnih organa i svedocima, kao i u svim drugim tehničkim aspektima za koje je nadležan Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom na visokom profesionalnom nivou.

Dvojica zvaničnika su ocenili da u međusobnoj saradnji nema nijedno otvoreno pitanje.

Bramercova poseta odvija se u okviru redovnih aktivnosti glavnog tužioca uoči podnošenja redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Okončan najvažniji deo saradnje

Šef vladine Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović rekao je da je Srbija,  isporučivanjem dva poslednja begunca, okončala najvažniji aspekt saradnje sa Tribunalom i da ta saradnja više nikada neće predstavljati problem kakav je bila ranije.

Ignjatović je međutim, ukazao da Srbija mora da nastavi da sarađuje sa Haškim tribunalom u tehničkim aspektima saradnje koji podrazumevaju dostavljanje dokumentacije i obezbeđivanje svedoka u procesima koji su pred tim sudom u toku.

"Ne vidimo nikakve probleme u saradnji sa Tribunalom koja je dostigla nivo rutinske i potpune saradnje, i očekujemo da se to nađe i u narednom Bramercovom izveštaju Savetu bezbednosti", naveo je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, Bramerc je zainteresovan i za utvrđivanje mreže pomagača u skrivanju haških optuženika Ratka Mladića.

"Prirodno je da je on za to zainteresovan, ali mreža pomagača spada pre svega u domen nadležnosti naših državnih organa", rekao je Ignjatović.

Bramerc će sredinom novembra podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN koji će u Njujorku predstaviti pred Savetom početkom decembra.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара