Читај ми!

Marković proglašen krivim

Sud u Beogradu doneo presudu kojom se gradonačelnik Jagodine i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma okrivljuje za diskriminaciju LGBT populacije.

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je presudu kojom je utvrdio da je gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izvršio težak oblik diskriminacije homoseksualaca i zabranio mu da to dalje čini, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

To je prva presuda koja je izrečena na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, a po osnovu seksualne orijentacije.

Portparol suda Gordana Vuković izjavila je Tanjugu da je sud 26. oktobra doneo presudu kojom je usvojio tužbu nevladine organizacije "Gej strejt alijansa" protiv Markovića, zbog izjave od 15. avgusta 2011, i utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, zabranio mu da to ponavlja i naložio mu da plati sudske troškove.

Marković je tužen zbog izjave: "Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je – mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno".

Vukovićeva je napomenula da je sud doneo takozvanu "presudu zbog propuštanja", jer Marković u zakonskom roku od 30 dana nije odgovorio na tužbu podnetu sudu 22. avgusta.

Marković je uz tužbu primio i dopis kojim je poučen da u roku od 30 dana treba da dostavi odgovor na tužbu i da će ,ukoliko to ne učini, sud doneti presudu "zbog propuštanja", objasnila je Vukovićeva.

Marković ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

GSA zadovoljna presudom

"Gej strejt alijansa" poručuje da je zadovoljna presudom, kao i brzinom kojom je doneta i istakla da se nada da ona neće biti preinačena u drugostepenom postupku i da će postati pravosnažna.

"Ovaj slučaj je od strateške važnosti pre svega zbog činjenice da je prvi put u Srbiji doneta presuda nekom političaru zbog teške diskriminacije i govora mržnje protiv LGBT populacije, kao i zbog zloupotrebe najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne", navodi se u saopštenju.

"Takve izjave političara i funkcionera, pre svega onih koji se dosta pojavljuju u javnosti poput Dragana Markovića Palme, moraju biti oštro zakonski sankcionisane, jer političari, bilo da su u vlasti ili u opoziciji, snose najveću odgovornost za širenje tolerancije i izgradnju demokratskog društva, kulture nenasilja i poštovanja osnovnih ljudskih prava", piše u saopštenju.

"Gej strejt alijansa" je zbog iste izjave protiv Markovića podnela krivičnu prijavu zbog povrede ravnopravnosti i rasne i druge diskriminacije. Taj postupak još nije počeo.

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu za 22. novembar zakazano je prvo ročište protiv odbornika Demokratske stranke Srbije u Skupštini grada Beograda Nebojše Bakareca, protiv koga je GSA podnela tužbu zbog tvrdnji u tekstu pisanom za sajt Vidovdan.org da su LGBT osobe ipak bolesne i da im je zbog toga potrebno obezbediti stručnu pomoć.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара