Читај ми!

Svedok optužuje Haradinaja

Svedok optužbe na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom Skender Redžahmetaj potvrdio da je Haradinaj bio zapovednik OVK u regionu Dečana od juna 1998. godine.

Bivši pripadnik OVK Skender Redžahmetaj potvrdio je na ponovljenom suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, da je Haradinaj od juna 1998. godine bio zapovednik OVK u regionu Dečana.

Svedok optužbe Redžahmetaj bio je u to vreme komandir OVK u selu Istinić kod Dečana. On je precizirao da je Haradinaj za komandanta tzv "operativne zone Dukađin" postavljen 26. juna 1998. godine.

Redžahmetaj je potvrdio i da je Hardinaj imao kontrolu nad drugooptuženim Idrizom Baljajem, koji je tada bio zapovednik "jedinice za brze reakcije" OVK, zvane "Crni orlovi".

Iz svedokove izjave proizlazi i da je u zoni Haradinajeve odgovornosti od juna 1998. bila i OVK u selu Jablanica kod Dečana.

Haradinaj, Baljaj i Ljah Brahimaj optuženi su za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Romima, Albancima i Srbima u logoru OVK u selu Jablanica, od marta do septembra 1998. godiine.

Svedokovu izjavu, zastupnik optužbe je u spis uveo u pisanom obliku, a u sudnici je pročitao njen sažetak.

Redžahmetaj je, po tom sažetku, izjavio da je o organizovanju otpora prvi put s Haradinajem razgovarao u aprilu 1998. u njegovom uporištu u selu Glođan, u kojem je krajem marta došlo do okršaja s policijom.

Prema svedoku, OVK u regionu Dečana dobila je čvršću strukturu posle drugog sastanka, održanog u Haradinajevom štabu u Glođanu, krajem maja 1998. godine.

Na tom sastanku, "operativna zona" OVK oko Dečana podeljena je u pet "podzona", a svedok je, kako je izjavio, bio postavljen za komandanta jedne od njih.

"Selo Jablanica, u kojem je vođa OVK bio Ljah Brahimaj, u tom trenutku nije bilo uključeno ni u jednu od tih podzona", posvedočio je Redžahmetaj.

On je, po sopstvenim rečima, stoga zatražio od Haradinaja da organizuje sastanak o "koordinaciji" dejstava između podzona i jablaničke grupe OVK. Na tom sastanku , prvi put je susreo Brahimaja i drugooptuženog Idriza Baljaja.

Redžahmetaj je sugerisao da je do tog trenutka koordinacija sa Jablanicom bila "od slučaja do slučaja", a da su posle sastanka dejstva OVK koordinisana.

U nastavku suđenja, Redžahmetaja unakrsno ispituje odbrana optuženih. Posle svedočenja Redžahmetaja, suđenje će, po ranije utvrđenom rasporedu, biti prekinuto na tri nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи