Читај ми!

(Ne)zaštićeni haški svedoci

Portparol Haškog tribunala tvrdi da svedoci u toku suđenja Ramušu Haradinaju nisu ubijani. RTS poseduje dokument u kome se precizno navode i imena ubijenih svedoka i okolnosti pod kojima su likvidirani.

Iako Haški tribunal tvrdi da nijedan svedok sa suđenja bivšim zapovednicima OVK Ramušu Haradinaju i Fatmiru Ljimaju nije ubijen dok je bio pod zaštitnim merama, u dokumentu koji je RTS dobio od Tužilaštva za ratne zločine navode se i imena ubijenih svedoka.

Ovde možete pročitati kompletan dokument

Kako se navodi u dokumentu, ubistva svedoka na Kosovu i Metohiji, čak i onih koji su u sistemu zaštite Haškog tribunala, počela su još 1999. godine.

U dokumentu se navodi da su ubijeni: Iljir i Ferida Seljmaj, Smailj Hajdaraj, Bekim Mustafa, Avni Eljezaj, Tahir, Enis i Hasan Zemaj, Sabahete Toljaj, Isuf Hakljaj, Sadik, Dželjadin, Ismet i Sinan Musaj, Sadik i Veselj Murići, Kujtim Beriša.

Likvidirani su i potencijalni svedoci iz redova bivše OVK i FARK-a: Suad Ksoraj, Dževat Makoli, Bekim Kastrati, Besim Dujaku, Hajdar Ahmeti, Agim Makoli, Smajl Eljezaj i Esat Tahiri, navodi se u dokumentu.

Pre dolaska KFOR-a i UNMIK-a likvidirani su i saradnici Rugove i Tahira Zemaja: Fabri Hamiti, Enver Maljoku i Ahmet Krasnići.

U dokumentu se navode vreme, mesto i način na koji su vršene likvidacije, a u nekim slučajevima i imena osumnjičenih za ubistvo i nalogodavci, među kojima se nekoliko puta pojavljuje i ime Ramuša Haradinaja.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević prošle nedelje je, u izjavi beogradskom dnevniku Kurir, rekao da je više od 40 svedoka u procesu Haradinaj i Ljimaj ubijeno ili zastrašeno, posle čega je usledio demanti iz Haškog tribunala. 

"Jednog od svedoka je udario džip, drugi je ubijen nožem iza kafane, dvoje su pod nerazjašnjenim okolnostima stradali u saobraćajnoj nesreći, vozilo je zapaljeno. Na petoro je izvršen atentat vatrenim oružjem, trojica su tada bila u programu zaštite svedoka. To je veliki problem za Haški tribunal, ali, što je važnije, veliki problem i za međunarodnu pravdu", rekao je tada Vukčević.

Demanti Haškog tribunala

U današnjoj pisanoj izjavi, predstavnica Tribunala Nerma Jelačić naglasila je da su "apsolutno netačne" tvrdnje da su svedoci Haškog tribunala ubijeni za vreme suđenja Haradinaju i Ljimaju". 

"Nijedna osoba sa spiska svedoka ili kojoj je Međunarodni sud odobrio zaštitne mere u ova dva predmeta nije ubijena", istakla je predstavnica Tribunala u osvrtu na "netačne izveštaje u vezi sa sistemom zaštite svedoka" pred Tribunalom i sa ponovnim suđenjem Haradinaju, koje su "poslednjih dana objavili neki mediji u Srbiji".

Osvrćući se na tvrdnje da zaštitne mere nisu primenjene na Šefćeta Kabašija, ključnog svedoka u predmetu Haradinaj, Jelačićeva je naglasila da se sam Kabaši javno odrekao zaštitnih mera, koje su mu bile određene na prvom suđenju Haradinaju, u junu 2007. godine.

Jelačićeva je podsetila i da je Kabaši bio optužen za nepoštovanje suda zbog odbijanja da svedoči na prvom suđenju Haradinaju, da je zbog toga bio uhapšen i da je prošle nedelje priznao krivicu pred Tribunalom.

Ponovljeno suđenje Haradinaju počelo je pred Tribunalom 18. avgusta, a ključni svedok, Kabaši, odbio je da odgovara na pitanja tužilaca i odbrane 22. i 23. avgusta.

Bivši zapovednik OVK u okolini Dečana, Haradinaj, zajedno sa potčinjenima Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem, optužen je za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Romima, Albancima i Srbima u logoru OVK u selu Jablanica, u leto 1998. godine.

Posle prvog suđenja koje se, kako je navedeno u presudi, odvijalo u atmosferi u kojoj su se svedoci plašili da stupe pred sud, Tribunal je Haradinaja i Baljaja u aprilu 2008. oslobodio krivice, a Brahimaj je bio osuđen na šest godina zatvora.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи