Čitaj mi!

"Beograd film" oštećen za pet miliona evra

MUP podneo krivičnu prijavu protiv više funkcionera "Beograd filma" zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, falsifikovali službene isprave, utajili porez i prali novac.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije podneli su krivičnu prijavu protiv više osoba zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službene isprave, utaje poreza i pranja novca prilikom privatizacije "Beograd filma", čime su to preduzeće i akcionare oštetili za oko pet miliona evra.

Zbog zloupotrebe prilikom privatizacije "Beograd filma", predsednik Upravnog odbora tog preduzeća Nikola Đivanović (50) iz Beograda, takođe i vlasnik i direktor firme "Lajt blu trejding Bahamas", koja upravlja poslovanjem firmi sa Kipra "Zirosum partners", "Dunure Venčeres" i "Vinkulum partners", nalazi se u istražnom pritvoru Posebnog odeljenja Višeg suda.

U pritvoru se, takođe, zbog zloupotreba u privatizaciji, nalazi član UO i zastupnik "Beograd filma" Vuk Valčić (38) iz Beograda, koji je osnivač i direktor Zavisnog privrednog društva "Beobana".

Vlasnik firme "Ju-krijkos" i lanca sportskih kladionica "Maks Bet" Saša Marčeta (38) iz Zrenjanina nalazi se u pritvoru zbog davanja mita i neprijavljenog organizovanja igara na sreću.

Krivične prijave podnete su i protiv direktora "Beograd filma" Miroslava Cenića (57), tehničkog sekretara Vesne Talijan (47), knjigovođe Jadranke Dokmanović (44) i poslovne sekretarice direktora "Beograd filma" Danijele Radošević (37).

Oštećeni i mali akcionari

Osumnjičeni Đivanović je sa ostalim osumnjičenim radnicima "Beograd filma" 2008. godine Marčeti prodao nekretnine u vlasništvu "Beograd filma" - bioskop "Balkan" za tri miliona evra koje je Marčeta stekao nelegalnim radom kladionica "Maks Bet".

Đivanović nije prikazao tu prodaju u poslovnim knjigama "Beograd filma", a da bi to prikrili, osnovali su zavisno privredno društvo "Beoban" u čiji kapital je uneta nekretnina - bioskop "Balkan".

Potom su firmu "Beoban", na osnovu lažnog ugovora, prodali kiparskoj firmi "Zirosum partners", čijim je poslovanjem upravljao osumnjičeni Đivanović.

Krajem 2010. godine, Đivanović je, uz pomoć ostalih osumnjičenih, za 1,4 miliona evra prodao ostale nekretnine "Beograd filma" - bioskope "Zvezda", "20. oktobar", "Odeon" i "Sloboda" firmama "Dunure venčers limited" i "Vinkulum partners" sa Kipra, čijim radom je on upravljao.

Osumnjičeni su najpre formirali zavisna privredna društva "Beozvezda", "Beooktobar", "Beooda" i "Beosloboda" u čiji kapital su, pored osnovnog uloga, uneti pomenuti bioskopi, potom ih prodali firmama sa Kipra, ali novac od prodaje nije uplaćen privrednom društvu "Beograd film".

Osumnjičeni Đivanović je oštetio preduzeće "Beograd film" za iznos od 4,1 milion evra, a manjinske akcionare za 956.842 evra, navodi se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar