Читај ми!

Suđenje za citostatike

Suđenje bivšem direktoru Instituta za onkologiju Nenadu Borojeviću i saradnicima, zbog zloupotreba u nabavci citostatika, počelo pred Specijalnim sudom. Oni su optuženi da su dobijali mito od predstavnika farmaceutskih kuća, kako bi favorizovali nabavku njihovih citostatika.

Čitanjem optužnice u Specijalnom sudu počelo suđenje zbog malverzacija sa citostaticima Nenadu Borojeviću, bivšem direktoru Instituta za onkologiju, i njegovim saradnicima.

Prema tvrdnjama tužilaštva, lekari Instituta za onkologiju su se od marta 2007. do 2009. godine, dogovarali sa predstavnicima farmaceutskih kuća da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika i o planiranim postupcima javnih nabavki.

Borojević je tako, navodi se u optužnici, u više navrata naplatio 11,2 miliona dinara, dok je načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić za iste usluge naplatio oko 17.000 evra.

Nenad Borojević i Zoran Bekić se sumnjiče da su od ključnog svedoka u tom postupku Gorana Orlića, iz farmaceutske kompanije "Aktavis", uzeli 95.000 evra, kako bi mu dostavili informacije potrebne za sačinjavanje najpovoljnije ponude na tenderu, da bi zatim zaključivali ugovore o kupovini citostatika.

U optužnici se navode i drugi detalji i radnje ostalih optuženih prema kojima su lekari od farmaceutskih kompanija dobijali novac.

Mito kao autorski honorar

Na račune lekara bila su uplaćivana novčana sredstva za navodne autorske honorare. Tužilaštvo sumnja da su uzimali pet odsto celokupnog ostvarenog prometa citostatika.

Optuženi su uticali i na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća, navodi se u optužnici.

Suđenje se nastavlja sutra, kada bi trebalo da Borojević iznese svoju odbranu.

Pored Borojevića, optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal obuhvaćeni su i njegovi saradnici sa Instituta Zoran Bekić, načelnik odeljenja pedijatrijske onkologije, Ivan Popović, direktor apoteke i Zoran Tomašević, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost.

Na optužnici su i Vojislav Petrović, generalni direktor "Roša", Andreja Soretić, direktor onkološkog sektora kompanije "Farmasvis", Predrag Marinković, šef poslovne jedinice farmaceutske kompanije "Astra Zeneka" i Ana Matović, produkt menadžer te kompanije.

Oni su uhapšeni 30. juna prošle godine u okviru akcije "Kraba", a u pritvoru su i dalje Borojević, Tomašević, Bekić i Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара