Kovačević priznao krivicu

Miladin Kovačević priznao, pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, krivicu za nanošenje teških telesnih povreda Amerikancu Brajanu Stajnhaueru, u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora.

Optuženi Miladin Kovačević priznao je, pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, krivicu za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život Amerikancu Brajanu Stajnhaueru u Bostonu 4. maja 2008. godine, u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora.

"Kriv sam", kratko je odgovorio Kovačević na pitanje sudije Ivane Ramić na ročištu na kojem je razmatran sporazum o priznanju krivice koji su sklopili tužilaštvo i Kovačević i njegov advokat Borivoje Borović.

Presuda će biti doneta po pravosnažnosti rešenja suda o prihvatanju sporazuma o priznanju krivice na žalbu koju može da uloži samo oštećeni Stajnhauer, pošto su se Kovačević i tužilaštvo odrekli prava na žalbu, a oštećeni je upućen da odštetu zatraži u parničnom postupku.

Zamenik tužioca Saša Bošković rekao je da tužilaštvo smatra da je dogovorena kazna od dve godine i tri meseca primerena jer su Sanel Softić i Edin Džubar, koji su takođe tukli Stajnhauera, u SAD osuđeni na po dve godine zatvora na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Bošković je naveo i da je tužilaštvo odustalo od gonjenja Kovačevića za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprava.

Kovačević je bio optužen i da je podstrekao bivšeg vicekonzula u Njujorku Igora Miloševića i konzula Slobodana Nenadovića na zloupotrebu službenog položaja tako što je od njih tražio da mu izdaju putni list sa obrazloženjem da bi mu ostankom u SAD bio ugrožen život.

Protiv njih dvojice postupak je razdvojen i oni se terete da su Kovačeviću izdali putni list u Njujorku, iako su znali da mu je pasoš oduzet a ne da ga je izgubio kao što im je on rekao, i time mu omogućili da napusti SAD, gde je bio optužen za nanošenje teških telesnih povreda.

Advokat Borović rekao je da sporazumom o priznanju krivice nije predviđeno da Kovačević tereti Miloševića i Nenadovića za zloupotrebu službenog položaja, nego je njegova obaveza da svedoči u tom postupku.

Tužilac Bošković objasnio je da je kazna rezultat pregovora sa optuženim i njegovim advokatom, obavljenih 14. septembra.

Tužilaštvo je predložilo tri godine zatvora za sva tri krivična dela, a odbrana dve godine zatvora za teške telesne povrede i odustajanje od druga dva krivična dela. Na kraju su se saglasili na kaznu od dve godine i tri meseca za teške telesne povrede i odustajanje od ostala dva dela.

Kovačević je na pitanje sudije Ivane Ramić odogvorio da mu je jasno za šta je optužen i da pre dolaska u sud nije uzimao drogu, alkohol i lekove, jer je sportista, i da ne pati od psihičkih bolesti i mentalnih poremećaja, kao i da na njega nije vršen pritisak da prihvati sporazum.

Optuženi je naveo i da mu nije obećano ništa van onoga što je navedeno u sporazumu o priznanju krivice. Borović je insistirao i da u zapisnik uđe da je Kovačević student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i da je danas položio ispit iz ekonomije sa ocenom deset.

Kovačeviću će u kaznu od dve godine i tri meseca zatvora biti uračunato i vreme koje je proveo u pritvoru u SAD i u Srbiji. Za nanošenje teških telesnih povreda zaprećena je kazna do osam godina zatvora.

Kovačević je optužen da je 4. maja 2010. godine u jednom kafeu u Bostonu oborio Stajnhauera i šutirao ga u glavu i telo i udarao ga pesnicama po glavi, a u tome su mu se pridružili i Softić i Džubar.

Stajnhauer je zadobio brojne povrede tela i glave, među kojima i prelom lobanje i jagodičnje kosti i nagnječenje mozga i život mu je bio ugrožen.

Kovačević je uhapšen u SAD u maju 2008. posle tuče, a pušten je mesec dana kasnije uz jemstvo od 100.000 dolara. Američki sud mu je oduzeo pasoš, ali je zemlju napustio pomoću dokumenata iz konzulata Srbije u Njujorku.

Vlada Srbije je Brajanu Stajnhaueru platila odštetu od 900.000 dolara.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара