Advokati hrvatskih generala optužuju Robertsa

Advokati hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, kojima se u Hagu sudi zbog ratnih zločina za vrema i nakon "Oluje", i danas su pokušali da diskredituju svedoka Aluna Robertsa, bivšeg portparola UN u sektoru Jug, tvrdeći da je bio na strani pobunjenih Srba, na šta je ovaj odgovorio da je svoj posao obavljao profesionalno i nepristrano.

Roberts je, u iskazu datom juče i prekjuče, optužio hrvatske snage za prekomerno artiljerisjko gađanje Knina i zločine nad srpskim civilima za vreme i nakon "Oluje".

Odbrana je tvrdila da je za UN kao prevodilac radio Predrag Šare, koji je sam priznao da je bio agent obaveštajne službe Krajine i koji je ranije bio prevodilac Ratku Mladiću.

Roberts je o Šareu informisao štab UN u Zagrebu, ali je Šare i nakon toga nastavio da radi za snage UN u sektoru jug, kojem je pripadao Knin.

Advokati su potegli i dokumente da je Predrag Šare brat blizanac Nenada Šare, bivšeg specijalca Krajine i nakon toga Srbije, koji je pre godinu dana lično pokazao mesto gde je ubijen Ivan Stambolić.

 

Bivši portparol UN je rekao da to nije znao.

Roberts je izjavio da ga je zbog navodnog špijunranja i pogrešnog informisanja general Gotovina, pored toga što mu je pretio smrću, tužio njegovom pretpostavljanima u UN i da su ga hrvatske vlasti smatrale bliskim vlastima RSK.

On je ponovio da je svoj posao informisanja o događajima unutar sektora Jug obavljao profesionalno i to dokazao činjenicom da je na toj dužnosti ostao duže od godinu dana, koliko su portparoli UN radili taj posao pre premeštaja na neku drugu dužnost.

Roberts nije video ništa sporno u tome da, pored Njujorka, živi i u Banjaluci, rekavši da ima prijatelje po celom Balkanu.

"Nije važno gde radite, vaš profesionalizam ostaje s vama", rekao je on.

Suđenje trojici generala nastavlja se sutra posle podne, a od sledeće sedmice počinje letnja pauza.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jul 2008, 10:44) - maglajani [neregistrovani]

bravo Hrvatsko

Na Hrvatsku bih trebalo da se i Srbija ugleda pa da svojim generalima sudi u zemlji a ne u Hagu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">