Istraga o nesreći u Egzitovom kampu još traje

Javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo oformilo je nezavisnu komisiju koja treba da istraži uzroke nesreće u kampu festivala Egzit kada je poginula jedna devojka, a nekoliko osoba povređeno.

Direktorka Gradskog zelenila Snežana Repac kazala je agenciji Beta da je sudska istraga o toj nesreći još traje i dodala da se Zelenilo neće oglašavati sa nalazima svoje komisije pre završetka policijske istrage.

U Opštinskom sudu takođe kažu da je istraga o tom u toku. 

Direktorka Zelenila objasnila je da nezavisnu komisiju čine stručnjaci za šumarstvo koji nisu iz preduzeća, i dodala da je Zelenilo angažovalo i sudskog veštaka.

Repac je kazala da niko od radnika nije suspendovan, i da neće ni biti do završetka policijske istrage i završetka rada komisije.

"Mogu samo da kažem da od nas niko nije tražio mišljenje da li je bezbedno da Egzitov kamp bude smešten u parku kod Filozofskog fakulteta", navela je Repac.

Objasnila je da Zelenilo nije vlasnik nijednog stabla u Novom Sadu, već da je samo zaduženo za održavanje drveća, po nalogu gradskih vlasti i Javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada.

"Dobili smo nalog od ZIG-a da izvršimo sanitarnu seču grana u kampu i mi smo to i uradili", kazala je Repac.

I u Zelenilu i u ZIG-u kažu da su radnici koji su odgovorni za seču premešteni na druga radna mesta.

U ZIG-u su kazali da niko od zaposlenih neće biti suspendovan dok se ne završi sudska istraga i utvrdi odgovornost za nesreću.

 

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je nakon nesreće koja se desila 13. jula da će gradske vlasti utvrditi ko je iz preduzeća Gradsko zelenilo i ZIG bio odgovoran za sanitarnu seču i najavio najoštrije sankcije.

"Istražni postupak je u toku, mi ćemo prekontrolisati svako drvo  parku i već sada mogu da kažem da, bez obzira da li se radi o višoj sili ili ne, onaj koji je kontrolisao seču stabala biće smenjen", rekao je tada Pavličić.

U nesreći koja se desila u nedelju ujutro, 13. jula, kada je sa velike visine na dva šatora pala grana drveta, poginula je Jelena Matić (28) iz Paraćina, a teško je povređena Dafina Anastasova (22) iz Skoplja, koja se od tada nalazi u životnoj opasnosti i u komi je.

Đorđe Markovski (23) iz Prilepa, koji je takođe povređen u nesreći u Egzitovom kampu, nalazi se na Institutu za grudnu hirurgiju u Sremskoj Kamnici i njegovo stanje je stabilno.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 23. jul 2008, 21:49) - todor [neregistrovani]

pala grana topole

pa to drvo je tako slabog kvaliteta za parkove ,da i nije cudo da je grana pala. one ustvari po prirodi padaju i zbog tezine grana, a narocito uz pomoc vetra kao jedinog faktora koji dovodi do lomljave grana.meni ne smeta sto se sprovodi istraga za konkretan smrtni sluca,medjutim,ako su nadlezni utvrdili, da pre pada nije bilo zasecanja grana, sto bi se bilo ko okrivio za lomljenja grana i u proceduru istrage uvodili radnici sa ishodom gubljenja posla itd.budite sigurni, da ce lomljenja i na dalje biti posto se radi o drvetu za koje sam vec nesto kazao pa upravljcu u gradu ostaju dve mogucnosti :da drva topole posece i posadi drugu sigurniju vrstu ili da topole ostvi i za svaku buducu lomljavu sporovodi istrge ali do besvesti.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">