Slučaj "Kraba": Dopuna krivične prijave

Podneta dopuna krivične prijave protiv načelnice apoteke na Institutu za onkologiju Ivane Popović. Ministar zdravlja najavio izmene zakona kojima će se najstrože definisati odnosi zdravstenih radnika i farmaceutskih kuća.

Služba MUP-a za borbu organizovanog kriminala podnela je dopunu krivične prijave protiv načelnice apoteke na Institutu za onkologiju Ivane Popović, jedne od osumnjičenih za korupciju u vezi sa nabavkom lekova za Institut, saopštio je MUP.

Dopuna krivične prijave tereti je za primanje mita u vezi sa distribucijom leka proizvođača "Slaviamed" i distibutera "Velefarm", navodi se u saopštenju MUP-a. Ivana Popović bila je član Komisije za nabavku lekova na Institutu.

U međuvremenu, ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da će, do kraja meseca, biti doneti podzakonski akti na Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, kojima će se najstrože definisati odnosi zdravstenih radnika i farmaceutskih kuća.

Nakon obilaska pedijatrijskog odeljenja na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Milosavljević je rekao da, posle usvajanja tih akata, "nijedan stručni skup neće imati satelitske simpozijume koje organizuju farmaceutske kompanije, što se, inače, događalo, a farmaceutska kuća neće smeti da utiče na listu predavača i teme na skupovima".

Ministar je rekao da će, posle usvajanja tih akata, svaka farmaceutska kuća biti obavezna da objavi na svom sajtu imena lekara koje iz različitih razloga finasira i dodao da takva stroga pravila postoje samo još u SAD i Italiji.

Milosavljević je rekao da je sada najznačajnije da se posao u Institutu obavlja kako treba i da lekari razumeju da u trenutku poljuljanog poverenja moraju da daju sve od sebe kako bi se to poverenje vratilo.

Crni i beli mantili

"U ovim trenucima, kada se manje veruje 'belim mantilima', i kada povremeno izgleda da su 'crni mantili' prevladali, na nama je da pokažemo da to nije tako", poručio je ministar zdravlja i istakao da je zdravstvenim radnicima posebno važno da se svaka sumnja ispita i svako kršenje zakona kazni, a ne da se "spaljuje čitavo polje žita sa zabludom da je kukolj".

On je kazao da su deca koja se leče na pedijatrijskom odeljenju Instituta dobro raspoložena, zadovoljna tretmanom i odnosom prema njima i naveo da je u narednom periodu potrebno omogućiti da roditelji obiđu decu kada god to budu želeli.

Jelena Bokun, v. d. direktora pedijatrijskog odeljenja na Institutu, rekla je da je teško raditi sa opterećenjima kakve Institut trenutno ima, ali da sve u toj ustanovi normalno funkcioniše i da zaposleni nisu imali nikakvih neprijatnosti od roditelja dece koja se tu leče.

Novka Tomić iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka naglasila je da niko u tom udruženju nije ni sumnjao da su deca trovana citostaticima i da je to proizvod medijskog senzacionalizma.

Ona je dodala da je posebno važno što je od danas omogućeno da roditelji dece do 18 godina borave sa njima tokom lečenja.

U policijskoj akciji "Kraba" uhapšeno je osam osoba osumnjičenih da su umešani u korupciju u vezi sa nabavkom lekova za Institut za onkologiju.

Osim Ivane Popović, uhapšeni su direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenad Borojević, načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Instituta Zoran Tomašević.

Uhapšeni su i predstavnici farmaceutskih kompanija: Vojislav Petrović, generalni direktor "Roš" d.o.o., Andrej Soretić, direktor onkološkog sektora kompanije "Farmasvis", Predrag Marinković, šef poslovne jedinice farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" i  Ana Matović, produkt menadžer farmaceutske kompanije "Astra Zeneka".

Svima osim Ani Matović, istražni sudija odredio je pritvor.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je zahtev za sprovođenje istrage i protiv naučnog savetnika za kliničku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" Renea Kautza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи