Potvrđena presuda za otmicu Miškovića

Članovima "Zemunskog klana" potvrđena presuda od 30 godina zatvora zbog kidnapovanja Miroslava Miškovića. Apelacioni sud zaključio da je prvostepeni sud zakonito i pravilno doneo presudu.

Apelacioni sud u Beogradu u celosti je potvrdio prvostepenu presudu nekadašnjeg Četvrtog opštinskog suda kojom su sedmorica pripadnika "zemunskog klana" osuđena na ukupno 30 godina i devet meseci zatvora, zbog otmice vlasnika kompanije "Delta" Miroslava Miškovića, u aprilu 2001. godine, kao i zbog drugih krivičnih dela.

Presudom je osuđenima za kidnapovanje Miškovića, još dve otmice i iznude, takođe, naloženo da oštećenima isplate oko 270 miliona dinara.

Miloš Simović i njegov brat Aleksandar Simović osuđeni su na po osam godina zatvora, Vladimir Milisavljević na sedam godina zatvora zbog otmice Miškovića, Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića tokom 2001. godine.

Zbog podstrekivanja na otmicu Vukovića na tri godine zatvora osuđen je Nenad Opačić.

Zbog iznude 14.000 nemačkih maraka od Saše Pešića, Milan Jurišić osuđen je na dve godine zatvora, a Nikola Bajić i Dušan Krsmanović na godinu i šest meseci, odnosno godinu i tri meseca.

Presudom je osuđenima naloženo da u roku od šest meseci Miškoviću, koji je za otkup platio sedam miliona maraka, isplate 211,7 miliona dinara.

Apelacioni sud je u saopštenju naveo da prvostepeni sud nije načinio nijednu bitnu povredu odredabama krivičnog postupka koja bi mogla da bude da utiče na zakonito i pravilno donošenje presude, kao i da je pouzdano utvrdio činjenično stanje i pravilno odmerio visine pojedinačnih kazni.

Izuzev Opačića, svi su već prvostepeno osuđeni u Specijalnom sudu za organizovani kriminal na višedecenijske kazne zatvora, zbog učešća u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i u postupku zbog drugih krivičnih dela zemunske grupe.

Milisavljević i Jurišić su u bekstvu, a Miloš Simović je prošle sedmice uhapšen posle višegodišnjeg bekstva, dok svi ostali u pritvoru čekaju izdržavanje kazni zbog atentata na premijera, kao i drugih krivičnih.

Organizator otmice Dušan Spasojević

Prvostepeni sud je u potvrđenoj presudi naveo da je otmicu Miškovića planirao i organizovao vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević, a da su je realizovali, u međuvremenu takođe ubijeni Mile Luković, s braćom Milošem i Aleksandrom Simovićem, Vladimirom Milisavljevićem i za sada nepoznatim saučesnicima.

"Oni su 9. aprila 2001, oko osam sati, na Bulevaru Arsenija Čarnojevića silom odveli Miškovića, s namerom da ga ne puste na slobodu dok od njega i njegove porodice uz pretnju smrću ne iznude novac", navedeno je u presudi.

Tog dana isplaćeno im je sedam miliona nemačkih maraka na ugovorenom mestu, nakon čega su oslobodili Miškovića. Posle otmice Miškovića, "Zemunski klan" ubrzo je uhapšen u Parizu, zbog posedovanja lažnih pasoša, a zatim izručen Srbiji, po poternici naše policije.

Spasojević je u Okružnom zatvoru u Beogradu proveo četiri meseca i četiri dana, dok je Luković ostao nešto duže, šest meseci i 14 dana, zbog čega je u toku više krivičnih postupaka protiv odgovornih za puštanje na slobodu vođa zemunske grupe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво