Oslobođeno šestoro anarhista

Šestoro beogradskih anarhista oslobođeno optužbe da su izazvali opštu opasnost bacanjem molotovljevog koktela na Ambasadu Grčke u Beogradu. Osnov za oslobađajuću presudu zakonski, a ne politički, rekao sudija Dragomir Gerasimović.

Viši sud u Beogradu oslobodio je grupu od šestoro anarhista optužbe da su izazvali opštu opasnost bacanjem molotovljevog koktela na Ambasadu Grčke u Beogradu 2009. godine.

Anarhisti su prvobitno bili optuženi za međunarodni terorizam, a šteta koju su izazvali na grčkoj Ambasadi procenjena je na 18 evra.

Predsedavajući sudskog veća Dragomir Gerasimović, na izricanju oslobađajuće presude, rekao je da nije dokazano da su anarhisti počinili delo koje im se stavlja na teret.

"Osnov za oslobađajuću presudu je zakonski, a ne politički, niti Hamurabijev. Nije dokazano da su optuženi izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret", rekao je sudija Dragomir Gerasimović.

Vođa grupe anarhista Ratibor Trivunac rekao je novinarima da je iznenađen takvom presudom i dodao da bi u svakom slučaju osuđujuća presuda bila na žalbenom sudu ili u Strazburu.

Trivunac i Tadej Kurepa su, po izricanju presude, rekli da će tužiti državu zbog šest meseci koje je grupa provela u pritvoru bez ikakvog osnova, što je i dokazano presudom.

Svi optuženi, koji su označeni kao pripadnici Anarhosindikalističke inicijative, negirali su da su teroristi, navodeći da nisu imali namere da naude Grčkoj, niti ambasadi te države u Beogradu, već da su želeli da izraze solidarnost sa grčkim studentom Todorosom Iliopulosom koji je u zatvoru štrajkovao glađu.

Anarhisti su okrivljeni da su ispisivanjem grafita i bacanjem "molotovljevih" koktela na zgradu Ambasade Grčke, u noći između 24. i 25. avgusta prošle godine, izazvali opštu opasnost. Zbog toga su šest meseci proveli u pritvoru.

Beogradski anarhisti Ratibor Trivunac (28), Tadej Kurepa (25), Ivan Vulović (25), Sanja Dojkić (20), Ivan Savić (26) i Nikola Mitrović (30) bili su optuženi za međunarodni terorizam, ali je Više tužilaštvo prekvalifikovalo optužnicu, kojom im je na teret stavljeno izazivanje opšte opasnosti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво