Roberts: Ubistva, pljačkanje i uništavanje srpske imovine organizovani

"Ubistva ljudi, pljačkanje i uništavanje srpske imovine nakon "Oluje" bili su organizovani," izjavio je bivši portparol UN Alun Roberts, svedok na haškom suđenju trojici bivših hrvatskih generala - Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Roberts je u svom iskazu za prekomerno gađanje Knina i zločine u okolini tog grada nakon "Oluje" optužio hrvatske vojne snage, istakavši da je u paljbi 4. i 5. avgusta 1995. godine oštećeno 200 civilnih objekata, kao i da nije bilo ograničeno na lokacije koje su koristile vojne i civilne vlasti Krajine.

Hrvatske vlasti, odnosno optuženi general Čermak, ograničile su kretanje pripadnicima UN samo na centar Knina kako bi se sakrile razmere gađanja, istakao je Roberts.

Roberts pretpostavlja da je razlog za to bio da se ostatak grada očisti, poprave prozori i izlozi i prikriju razmere artiljerijskog bombardovanja i zaključuje da je to bilo organizovano.

Prilikom obilaska bivšeg sektora Jug u avgustu 1995, tadašnji portparol UN je sa drugim pripadnicima UN video paljevine i pljačkanje širokih razmena, ocenivši to kao redovnu pojavu, kao i ubijanje civila, najčešće starijih lica.

On je 25. avgusta bio u zapaljenom selu Grubori kod Knina koje je bilo samo jedno od mesta u kojima su pripadnici hrvatskih snaga palili kuće, ističući da su pripadnici UN u selima koja su bila spaljena uvek viđali pripadnike Hrvatske vojske i Specijalne policije.

Na osnovu toga je zaključio da niko nije pokušao da zaustavi takva dešavanja i da je pre bila reč o tendenciji etničkog čišćenja, nego o izolovanim incidentima i pojedinačnim kriminalnim delima.

U Gruborima je vidio zapaljene štale i kuće, a preživelo šestoro meštana reklo mu je da su neki članovi njihovih porodica izgoreli u spaljenim kućama, nakon čega su ga odveli na mesta gđe je fotografisao ubijene civile, dodaje Roberts.

Zaključio je da je na njih pucano iz neposredne blizine, a jedan starac ubijen je u krevetu.

Robert je govorio i kako mu je Gotovina pretio zbog toga što je, navodno, zajedno sa drugim pripadnicima UN štitio srpske ratne zločince skrivene među civilima.

Gotovina mu je tada pretio smrću i vikao da je agent i provokator.

U sudske akte uvedeni su i neki novinarski izveštaji o "Oluji" među kojima i onaj o ubistvima u selu Varivode kod Knina, tadašnje reporterke "Si-En-Ena" (CNN) Kristijane Amanpur.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 22. jul 2008, 01:18) - anonymous [neregistrovani]

O bivšim i sadašnjim... nekadašnjim...

Ponovo procitaj tekst i razmisli sta si napisao, jer je Alun Roberts inace Velsanin, bio potparol UN za sektor Jug ( Dalmacija i Lika ) u bivsoj Republici Srpskoj Krajini, pre Oluje, a u misiji koja se zvala UNCRO, koja vise ne postoji pa je on samim tim bivsi potaparol UN za sektor Jug u misiji UNCRO, a sto se tice g-dina Robertsa on je posle te misije bio u misiji UN u Republici Srpskoj, iako je ozenjen Srpkinjom, uvazavale su ga sve tri strane u sukobu zbog njegove korektnosti i visokog profesionalizma i kao takav bio je jedan od malobrojnih funkcionera medjunarodnih organizacija na prostoru bivse Jugoslavije koji se nije svrstavao ni na jednu stranu u sukobu.

(ponedeljak, 21. jul 2008, 22:50) - anonymous [neregistrovani]

O bivšim i sadašnjim... nekadašnjim...

Svaka čast Robertsu, ali... Lako je primetiti da su na "našoj" strani uvek - bivši... Te bivši portparol, te ondašnji general, te bivši ambasador... I ti bivši se tek sada setili da govore ono što mi mislimo da je istina i da je bilo istina, a što nama odgovara, što odgovara istini kako je mi vidimo... A što tako nisu radili i uradili dok su bili -"sadašnji"? Stvarno, što to ne rekoše dok su bili - "sadašnji"? Kupuju li oni sada tako - mesto u raju? Opet preko naše kože.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">