Završne reči na suđenju "Škorpionima"

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo da se četvorica pripadnika nekadašnje paravojne formacije "Škorpioni" proglase krivim i osude za zločin nad civilima u Podujevu, 1999. godine. "Škorpionima" se sudi za ubistvo 14 albanskih civila od kojih su sedmoro bili maloletni.

U završnoj reči na suđenju za ubistvo 14 albanskih civila u Podujevu 1999. godine od kojih su sedmoro bili maloletni, Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je da se četvorica pripadnika nekadašnje paravojne formacije "Škorpioni" proglase krivim i osude za zločin.

"Ovaj sud ne sme da ima sažaljenje prema okrivljenima ne samo zbog strahote zločina nego što niko nije imao hrabrosti da kaže šta se dogodilo. Oštećenih više nema ali njihovim porodicama bi značilo da okrivljeni kažu zašto su to uradili", rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović.

Sud po oceni Vitorovića, nema pravo da oprosti optuženima zbog njihovog odnosa prema zločinu, zla prema Albancima i sramote prema Srbima.

Zamenik tužioca za ratne zločine ukazao je i da je njihova odbrana opovrgnuta iz iskaza pre svega oštećenih, svedoka pod pseudonimom "P1" i Gorana Stoparića.

Strah i zavera ćutanja 

Punomoćnica oštećenih Nataša Kandić sumnja da će sud utvrditi pravdu za žrtve jer, kako je navela, "postoji zavera ćutanja i strah od porodice Medić koja vrši presiju na svedoke".

"Optužnicama se štite svi oni koji su imali komandnu odgovornost i zbog toga nema pravde za žrtve", ocenila je Kandićeva u završnoj reči dodajući, da optužnicom nisu obuhvaćeni pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice.

Optuženi Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja terete se da su kao pripadnici jedinice "Škorpioni", koja je dejstvovala u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, da su 28. marta 1999. godine u dvorištvu porodice Gaši u Podujevu pucali u civile među kojima je bilo žena i dece.

Među ubijenim civilima sedmoro su bili maloletni, a petoro dece je preživelo zločin.

Komanda MUP-a u Podujevu odmah po saznanju o tom događaju vratila je pripadnike jedinice "Škorpioni" sa Kosova i Metohije.

Za ovaj zločin je 2005. godine pripadnik iste jedinice Saša Cvjetan osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Suđenje će biti nastavljeno sutra u Specijalnom sudu u Beogradu u 14.30 časova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво