Dokumenta Arhiva Beograda terete Petera Egnera

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine preuzeće u ponedeljak dokumenta koja je pronašao Arhiv Beograda a koja sadrže informacije o Peteru Egneru (86), osumnjičenom da je učestvovao u zločinima za vreme Drugog svetskog rata u Srbiji, potvrdila je direktor Arhiva Branka Prpa.

Informacije o Egneru pronađene su u kartonu žitelja Beograda, fondu Gestapoa i dokumentaciji Specijalne policije vlade Milana Nedića, rekla je Prpa.

"Tužilaštvo za ratne zločine je zainteresovano za sva lica koja su počinila ratne zločine na teritoriji naše zemlje. Oni su počeli tu vrstu istrage i sada prikupljaju informacije gde se nalaze podaci o Egneru, čoveku koji je u Americi uhapšen pod optužbom da je počinio ratne zločine", istakla je Prpa.

Egner je radio za Gestapo kao folksdojčer, rođen je u Crvenki u Vojvodini, a u Beograd je došao iznenada pred rat 1940. godine.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić najavio je da će protiv Egnera biti raspisana poternica i da će Srbija tražiti njegovo izručenje ukoliko krivični postupak ne bude pokrenut u SAD.

Povezane vesti

Tužilaštvo o nacističkim zločinima

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jul 2008, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

posteno sudjenje

mislim da bi mu za ove zlocine najbolje sudila hrvatska, zato apelujem na nase pravosudne organe da im ga prepuste ako do izrucenja dodje

div id="adoceanrsvdcfhklggd">