Karadžić ispitivao Herberta O'Kuna

U nastavku suđenja pred Haškim tribunalom Radovan Karadžić unakrsno ispitivao Herberta O'Kuna, bivšeg zamenika specijalnog izvestioca UN, nastojeći da dokaže su muslimani u BiH hteli stranu intervenciju.

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, u današnjem unakrsnom ispitivanju svedoka optužbe, bivšeg zamenik specijalnog izvestioca UN za Balkan, Herberta O'Kuna, nastojao je da dokaže da su muslimani činili sve da dođe do strane intervencije u BiH, radi postizanja svog cilja - unitarne muslimanske države.

Karadžić je, navodeći pojedinačne incidente kao i izveštaje UNPROFOR-a tokom ratnih sukoba 1992. i 1993. godine, dokazivao da su muslimani "zloupotrebljavali patnju svog naroda", kao i da su ometali dostavljanje humanitarne pomoći.

Američki diplomata O'Kun, koji je za vreme rata u BiH bio zamenik Sajrusa Vensa, negirao je Karadžićeve navode. On je rekao da nema dokaza da su muslimani želeli muslimansku državu, već jedinstvenu BiH, ali je naveo da "nije tajna da je muslimanska vlada očajnički želela stranu intervenciju jer su gubili u ratu".

O'Kun je naglasio da su zločine činile sve tri strane u BiH, i da je bilo etničkog čišćenja i maltretiranja zarobljenika na svim stranama, ali da su "najveći broj tih zločina počinili bosanski Srbi".

On je Karadžiću predočio da je u svojoj kancelariji u Ženevi imao na zidu grafikon na kome je stajala razmera ispaljenih granata u Sarajevu, prema kome su Srbi dnevno ispaljivali 3.000 granata, a muslimani 300, što, prema njegovi rečima, jasno odslikava stanje stvari.

Na početku današnjeg unakrsnog ispitivanja, Karadžić je čitao citate iz "Islamske deklaracije" Alije Izetbegovića, kao i stavove nekih muslimanskih političara koji su se zalagali za islamsku državu sa islamskim zakonima.

Radovan Karadžić je naveo stav Izetbegovića, da bi imami trebalo da budu naoružani onako kao što su šiitski imami u Iranu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара