Karadžić odbacio navode svedoka

Unakrsno ispitujući Sulejmana Crnčala, Radovan Karadžić negirao da je u leto 1992. godine pozivao na napade na muslimane. Crnčalo ostao pri izjavi da je to lično čuo.

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, unakrsno ispitujući drugog svedoka optužbe Sulejmana Crnčala pred Haškim tribunalom, negirao je da je u leto 1992. pozivao na napade na muslimane, ali je svedok ostao pri izjavi da je to lično čuo.

Crnčalo je juče svedočio da je u junu 1992. na Palama čuo Karadžića kako, posle pogibije srpskih vojnika, na mitingu kaže da "svaku muslimansku kuću treba napadati bilo gde, jer se tako brani srpska kuća".

Podsećajući da je govor održao na sahrani poginulih vojnika u "emotivnoj" atmosferi, Karadžić je pitao svedoka kako je moguće da njegova navodna izjava o napadima na muslimanske kuće nigde nije objavljena. Crnčalo je odgovorio da ne zna.

Na dodatnu Karadžićevu primedbu da svedok ni u jednoj ranijoj izjavi, ni iskazu pred Tribunalom, to nije tvrdio, Crnčalo je uzvratio: "Ako mislite da sam to izmislio, postoje snimci da ste vi i na drugim mestima govorili: 'Napadajte muslimansku kuću, tako branite svoju".

Tokom ispitivanja svedoka, čija je supruga, krajem avgusta 1995. poginula u eksploziji na sarajevskoj pijaci Markale, Karadžić je Crnčalu izrazio saučešće i ponovio da će tokom suđenja dokazati da za tu eksploziju nije bila odgovorna Vojska RS.

Po optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama Tribunala, granata koja je pala na Markale i ubila 49 osoba bila je ispaljena sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS.

Karadžić je opovrgavao i iskaz Crnčala da je, zajedno sa drugim Muslimanima, u julu 1992. morao da napusti Pale usled pritiska srpskih vlasti. Crnčalo je, međutim, ostao pri svom iskazu.

Bivši predsednik RS je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka optužnice za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-1995.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. oktobra prošle godine uvodnom rečju tužilaca. Karadžić, koji se brani sam, svoju uvodnu reč izložio je 1. i 2. marta, a prvi svedok je saslušan 13. aprila.

broj komentara 0 pošalji komentar