Istraga zbog SMS prevara

Protiv 14 pripadnika organizovane kriminalne grupe, osumnjičenih da su, koristeći nedozvoljena tehnička sredstva osvojili 20 automobila i tri stana na nagradnim igrama SMS licitacija, istražni sudija doneo rešenje za sprovođenje istrage.

Istražni sudija Specijalnog suda doneo je rešenje o sprovođenju istrage protiv 14 pripadnika organizovane kriminalne grupe, osumnjičenih za prevaru. Sumnja se da su, koristeći nedozvoljena tehnička sredstva, za mesec dana, ove godine osvojili 20 automobila i tri stana na nagradnim igrama SMS licitacija.

Uhapšeni članovi kriminalne grupe koristili su ovu opremu za učestvovanje u nagradnim igrama RTS licitacija i na Pinku, Grand licitacija i Grand auto.

Kako saznaje RTS, uhapšeni su slali SMS poruke i na osnovu povratnih poruka računali koje su ponude u tom trenutku najniže.

Za to su koristili više od 20 umreženih računara i oko 200 mobilnih telefona povezanih programom, što je protivno pravilima igre.

Program je osmislio Predrag Bećirić, osumnjičen da je organizator kriminalne grupe.

Specijalni tužilac za organizovan kriminal Miljko Radisavljević objasnio je da je ta kriminalna grupa bez upada u tehnički sistem Državne lutrije Srbije uticala na rezultat nagradnih igara.

"Da bi prikrili činjenicu da su osvojili gotovo sve nagrade u periodu od mesec dana, ostali članovi kriminalne grupe pronalazili su zainteresovana lica koja su u zamenu za novčanu nagradu od 50 do 200 evra glumili srećne dobitnike, preuzimali automobile a potom ih predavali pripadnicima kriminalne grupe", rekao je Radisavljević.

Od 18. januara do 25. februara ove godine plen te kriminalne grupe je 18 "punta", jedan "pasat", jedna "škoda oktavija" i tri stana. Ukupna vrednost procenjena je na više od 40 miliona dinara.

"Prema prikupljenim podacima utvrđeno je da u ove nezakonite aktivnosti nisu bili uključeni zaposleni sa RTS, Pinka i Državne lutrije Srbije. Štaviše, zahvaljujući informacijama Lutrije da ima pokušaja zloupotrebe SMS igara na sreću od strane pojedinih igrača došlo je do otkrivanja ove kriminalne grupe", rekao je Radisavljević.

Istraga će biti proširena i na 2009. godinu, jer se sumnja da su uhapšeni, isti metod koristili i prošle godine.

Na to ukazuje i više od 60 automobila pronađenih na parkinzima koje je koristila ta kriminalna grupa.

broj komentara 13 pošalji komentar
(četvrtak, 11. mar 2010, 17:48) - Micika [neregistrovani]

Hvala bogu da su uhvatili kriminalce!

Drago mi je sto su kriminalci konacno uhvaceni. Ne mogu da verujem da pojedinci velicaju ove prevarante!

(sreda, 10. mar 2010, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

.....bruka

nzm,sta reci , treba ih osuditi maxsimalno.............bruka

(sreda, 10. mar 2010, 12:18) - Ivan [neregistrovani]

Kazna

A sto mu ne bi za kaznu dali da radi za drzavu, pametan covek koji moze tako nesto da smisli i organizuje verovatno moze da svoje zlocine isplati na neki drugi nacin, bez odlaska u zatvor, prednosti su mnogostruke: ne zauzima mesto u zatvoru, nema priliku da u zatvoru upozna nekog drugog kriminalca sa kojim ce da isplanira neki novi zlocin, a uz to i drzava tj. narod moze da od njega vidi neko dobro, tako sto cemo recimo da pravi programe za parking servise, bolnice ili nesto sasvim trece, u svakom slucaju korisno, naravno uz kontrolu recimo policijske jedinice za tehnoloski kriminal, ili kako li se vec to zove.

(sreda, 10. mar 2010, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

Sumnjao sam

Sumnjao sam da je neka prevara ali nisam znao kakva.E pa i to se otkri.Svaka cast.

(utorak, 09. mar 2010, 23:13) - goran holland [neregistrovani]

sve,sve ali...

ja ne mogu da razumem da neko preuzme nagradu za nekog i svesno zna da je kriminal u pitanju i za to uzme 50 eura??? ja bih vecu robiju dao ovima sto su podizali nagrade i glumili pred kamerama za bednih 50e. najcudnije od svega mi je bilo to sto je skoro 80% dobitnika punta sa teritorije beograda, ispade da niko drugi i nije imao. koliko god im se odavalo priznanje za umesnost u prevari toliko i za glupost jer neko da dobije 2 puta za 30 dana je previse a kamoli 9 punta, pasat, stan i sve to jedan covek!

(utorak, 09. mar 2010, 23:05) - anonymous [neregistrovani]

sms poruke

I ove ljude koji su podizali, kobajagi,osvojena auta,da optuzite i okrivite,jer su prodali svoje duse,za sitne nadoknade,a tako se i suzbija krimanal u korenu i ne dozvoliti da im vise ikada padne na pamet da ulaze u nove kriminalne avanture.

(utorak, 09. mar 2010, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

prevare

potvrdjujem vase razmisljanje potpuno ste u lepo sagledali situaciju

(utorak, 09. mar 2010, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

znati-stati

treba znati kad stati

(utorak, 09. mar 2010, 20:19) - Marija [neregistrovani]

Sutra već drugačije

Stvarno mi je milo što je nekom i ovakvo ponašanje došlo glave. Što bi neko rekao od silne sreće nisu imali sreće. Od sutra stvarni srećković dobija, a možda je to neko koga poznajemo ili čak i mi. Ma stvarna radost se poznaje na licu, ne može se odglumiti.

(utorak, 09. mar 2010, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

Prevare..

Takve igre bi trebalo strogo kontrolisati.Za licitacije na Pinku sam ionako ubedjen da je namestaljka,jer pratio sam tu igru godinu dana,i svaki put kad je neko osvojio auto,radilo se o izuzetno imucnim porodicama koje su bukvalno priredjivale slavlje kad im se doveze auto.Ipak je malo tesko poverovati da se nijednom nije desilo da auto dobije neki prosecan gradjanin,nego uvek ljudi sa velelepnim kucama i pozamasnom imovinom.