Čitaj mi!

Subotica, evakuacija u prečniku od 200 metara zbog iskliznuća vagona sa propilenom

Tri vagon-cisterne pune propilena iskliznule su sa šina u Subotici, noćas oko dva sata, kilometar od centralne železničke stanice. Nema opasnosti po zdravlje ljudi, saznaje RTS. Krizni štab doneo je naredbu da se u prečniku od 200 metara evakuiše stanovništvo zbog zapaljivosti propilena.

Tri vagona sa propilenom iskliznula su sa šina u Subotici, mesto je obezbeđeno, na licu mesta su vatrogasci.

Traži se način da se vagon-cisterne vrate na prugu. Pruga nije oštećena, a u njihovom podizanju koristiće se dizalica koja treba da stigne iz Beograda večeras, dok se vraćanje cisterne na šine očekuje sutra pre podne.

Krizni štab doneo je naredbu da se u prečniku od 200 metara evakuiše stanovništvo zbog zapaljivosti propilena.  

Reč je o kompoziciji od 23 vagon-cisterne, koja je manevrisala od subotičke železničke stanice ka teretnom terminalu.

U Srednjoj tehničkoj školi u Subotici, nedaleko od mesta incidenta, nastava se obavlja nesmetano.  

Gradonačelnik Subotice: Uklanjanje cisterni u toku dana 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je da na cisternama koje su iskočile iz koloseka u Subotici nema oštećenja i da se očekuje da u toku dana budu uklonjene, a da će tokom akcije uklanjanja okolno područje biti evakuisano.

"Održali smo štab za vanrednu situaciju. Doneli smo naredbu da kada dođe do vraćanja nagnute cisterne na točkove, sat vremena pre izvođenja operacije bude izvršena evakuacija tog područja, prečnika od 200 metara", rekao je Bakić. Kako naglašava, u okolini su banka i škola, i dodaje da Grad ne želi da se u bilo kom trenutku dovede u pitanje bezbednost građana.

Gradonačelnik Subotice je rekao da očekuju u toku dana dolazak šinske dizalice koja će nagnutu cisternu vratiti na točkove.

Trenutno se na mestu događaja nalaze tri vagon-cisterne, ostatak kompozicije je uklonjen.

Bakić dodaje da su dve cisterne na točkovima, dok se jedna nagnula pod uglom od 45 stepeni.