Читај ми!

Trojica rudara iz Štavlja zbog znakova trovanja zadržana u užičkoj bolnici, pokrenut vanredni inspekcijski nadzor

Šestorica rudara primljena su tokom prepodneva u sjenički dom zdravlja zbog znakova trovanja, potvrđeno je RTS-u u toj ustanovi. Oko 14 sati još dvojica rudara su se javila Domu zdravlja, ali su odmah otpuštena kući. Direktor rudnika Mersud Turković objašnjava da je bila povećana koncentracija ugljen-dioksida zbog neprovetrenih prostorija. Iz Ministarstva rudarstva i energetike navode da se prvi izveštaj o ovom događaju očekuje sutra.

Rudnik Štavalj je nastavio sa radom, ali deo gde je došlo do trovanja rudara biće zatvoren do dolaska inspekcije, po nalogu resornog ministarstva.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović hitno je naložila vanredni inspekcijski nadzor o uzrocima i okolnostima zbog kojih je došlo do ugrožavanja zdravlja šestorice rudara u rudniku uglja "Štavalj" kod Sjenice, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Najvažnije je da su rudari u stabilnom stanju i da nisu životno ugroženi", poručila je Đedovićeva.

Šestorica rudara primljena su tokom prepodneva u sjenički dom zdravlja zbog, kako je navedeno, znakova trovanja ugljen-monoksidom. Trojica su transportovana za Užice i zadržana na opservaciji, a njihovo zdravstveno stanje je stabilno. 

U međuvremenu, oko 14 časova još dvojica rudara su zatražila pomoć u sjeničkom domu zdravlja, ali su otpušteni kući.

U saopštenju resornog ministarstva se navodi da se prvi izveštaj o ovom događaju očekuje  tokom sutrašnjeg dana.

Slučaj je potvrdio i direktor rudnika Štavalj Mersud Turković, koji napominje da se trovanje dogodilo u novom hodniku jame i da je uzrok, najverovatnije, nedovoljno provetravanje jamskih prostorija.

On demantuje da je reč o trovanju ugljen-monoksidom. Objašnjava da je zbog neprovetrenih prostorija bila povišena koncentracija ugljen-dioksida i da je to najverovatnije razlog zbog čega su se rudari osećali loše. 

Dodaje, da je treća smena rudara izašla iz iste prostorije bez znakova trovanja.

Ekipe rudnika Štavalj ispituju razloge zbog kojih je došlo do nedostatka kiseonika u delu jame i blagovremeno će obavestiti javnost.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво