Читај ми!

Još tinja požar u napuštenoj fabrici u Beogradu

U napuštenoj fabrici za proizvodnju medicinskih uređaja "Sutjeska", u Bulevaru despota Stefana u Beogradu, još tinja požar.

U MUP-u su za RTS rekli da je u toku dogašivanje požara u nekadašnjoj fabrici "Sutjeska", u Bulevaru despota Stefana, koji je izbio juče.

Vatrogasci su ostali na terenu, kako bi potpuno ugasili vatru koja je juče buknula u napuštenom objektu u centru Beograda ali je brzo lokalizovana. Na poslednjem spratu iste zgrade požar je izbio i u novembru.

Posle najnovijeg požara, stanari su se žalili na neprijatna isparenja hemikalija. Međutim, MUP demantuje da je u objektu skladišten štetni otpad. 

U fabrici "Sutjeska" nekad su se proizvodili medicinski uređaji. Reč je o kompaniji u kojoj je stečaj uveden još 2000. a završen je trinaest godina kasnije.

"To jedno trideset godina stoji tako. Verovatno je to neko kupio, pa su nerešeni imovinski odnosi", kaže jedna Beograđanka.

Pojedini meštani smatraju i da bi neko mogao da ima korist ako bi ovo postrojenje nestalo.

"Ovo zaista godinama ne funkcioniše, kao i ove ostale zgrade, i pretpostavljam da su to mislili da može – vatra proguta, nestane i da će se onda tu nešto drugo sazidati", kaže jedna stanarka.

Parcela na kojoj je gorela hala, ali i ona pored nje, upisane su u katastru kao vlasništvo kompanije "Delta Real Estate".

"Uputili smo zahtev Građevinskoj inspekciji da izađe na teren i obavi nadzor. Kompanija će podneti nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv N. N. lica, kako bi se u istrazi utvrdili uzroci i otkrili potencijalni izazivači požara, a pošto nadležni završe uviđaj", navode iz "Delta Real Estate".

Prema važećim urbanističkim planovima, ceo kvart u kojem je došlo do požara u hali, predviđen je za gradnju komercijalnih sadržaja. To znači da bi samo na te dve parcele moglo da se gradi više od 100.000 kvadrata, od čega bi petina bili stanovi.

Procena je da bi to bio projekat vredan više stotina miliona evra.

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије