Читај ми!

Optužen za javno pozivanje na izvršenje terorističkih dela

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal protiv I. D. stupila je na pravnu snagu. Njemu se stavlja na teret da je izvršio krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela, iz člana 391a KZ.

Tužilaštvo je saopštilo da se okrivljeni I. D. tereti da je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam, iz člana 391. KZ.

Tužilaštvo navodi da postoji opravdana sumnja da je I. D. u periodu od početka marta 2020. do 05. februara 2022. godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja - tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku - "Islamska država", veličaju njeni pripadnici, poziva na "džihad"

Takođe, propagiraju se i veličaju njeni postupci, poziva na pružanje materijalne pomoći i pristupanje u njene redove, na oružanu borbu, nasilje, ubistva i na samoubilačke akcije i prikazuju snimci istih i, između ostalog, postavio i sadržaj u kome se izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput opisa metoda trovanja stanovništva gasom "Sarin".

Pripremno ročište zakazano je za 16. decembar 2022.

Tužilaštvo navodi i da je I. D. osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 26.1.2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, iz člana 387. stav 4. KZ, na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzor. I. D. se nalazi u pritvoru od 18. februara 2022. godine.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи