Читај ми!

Ukinut kućni pritvor optuženima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Suđenje grupi optuženih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića nastavljeno je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini saslušanjem svedoka tužilaštva Stanka Adžića. Tokom ročišta, sudija Valjon Kurtaj saopštio je da je optuženima Marku Rošiću, Nedeljku Spasojeviću i Radetu Basari od danas ukinut kućni pritvor i da su obavezni da se jednom nedeljno javljaju policiji.

Na zahtev odbrane Silvane Arsović, bivše sekretarice Olivera Ivanovića koja se tereti za saučesništvo u ubistvu lidera GI SDP, na današnjem ročištu saslušan je svedok Stanko Adžić, kum pokojnog Ivanovića.

Adžić je rekao da su bezbednosne kamere u sedištu stranke GI SDP u Severnoj Mitrovici stalno bile uključene te da ubijeni Ivanović nikada ne bi dozvolio da one budu isključene ili da nisu u funkciji a da on o tome nije obavešten te da je i sam lično uvek kontrolisao video nadzor.

Na pitanje okrivljene Silvane Arsović da li bi svedok Adžić upozorio svog kuma Olivera Ivanovića ukoliko bi imao saznanja da je ona član kriminalne grupe Adžić je odgovorio potvrdno.

Svedok je naveo da je veština rukovanja računarima optužene Arsović jako skromna, te da je isključena mogućnost da bi ona bila u stanju da izvuče hard disk iz računara na kome su bili snimci sa bezbednosnih kamera.

Pravni zastupnik Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović kaže da današnje svedočenje baca "novo svetlo", te da navodi na drugačiji zaključak od onog koje je dalo tužilaštvo u toku postupka.

"Svedočenje Stanka Adžića nam je bilo neophodno kako bi se razjasnile neke stvari u ovom postupku i to pre svega da li su kamere radile u periodu kada je Oliver Ivanović ubijen. Naime, u optužnici Specijalnog tužilaštva navedeno je da su kamere isključene 4. januara i da nisu radile par minuta nakon što se desilo ubistvo. Ovde imamo neslaganje između izjave svedoka i veštačenja koje je iznelo tužilaštvo u toku istrage u ovom postupku. Svedok koji je Oliverov kum, rekao je da su kamere radile kada je on 6. januara rano ujutru došao u sedište stranke da donese badnjak", pojasnila je Filipovićeva.

Nastavak suđenja 29. novembar

Saslušanje drugog svedoka Milana Nedeljkovića nije moglo da se obavi budući da se on ne nalazi na teritoriji Kosova i Metohije, tako da sud nije mogao da obezbedi njegovor prisustvo na ročištu.

Sudija Valjon Kurtaj podsetio je da Osnovni sud takođe ne može da obezbedi ni prisustvo Milene Popović iako su joj više puta mejlom upućivani pozivi za svedočenje, a ona uredno odgovarala da će se naredni put odazvati pozivu.

Sudija Kurtaj je obavestio prisutne da je na posebnoj sednici Sudskog veća obavljen razgovor i saslušanje zaštićenih svedoka, te da će zapisnici sa njihovim iskazima biti dostavljeni svim stranama u postupku.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. novembar ove i za 10. i 11. januar 2023. godine.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa njegovim ubistvom optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara dok se Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete za zloupotrebu službenog položaja.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије